'Half miljoen euro per bemiddelde werkloze'

DEN HAAG (ANP) - De inspanningen van gemeenten om werklozen aan het werk te helpen, leveren te weinig op en de kosten van re-integratietrajecten zijn te hoog. Als de 1,45 miljard euro aan re-integratiemiddelen van gemeenten worden afgezet tegen het aantal mensen dat daardoor aan het werk is geholpen vorig jaar, bedroegen de kosten per persoon ruim een half miljoen euro.

Dat concludeert de denktank voor de steden, het Nicis College van Stedelijke Innovatie (CSI), donderdag in het advies Aan De Slag Met Een Doeltreffend Arbeidsmarktbeleid. Het Nicis is het maatschappelijk instituut voor steden en in het CSI zitten zeven gerenommeerde wetenschappers en bestuurders, die steden adviseren bij de aanpak van hardnekkige problemen.

Aan de effectiviteit van de miljarden euro's die de overheid steekt in re-integratietrajecten wordt al langer getwijfeld door onder meer een meerderheid van de Tweede Kamer. In de Kamer wordt donderdag gesproken over een plan van aanpak van het kabinet om betere resultaten te boeken en die ook meetbaar te maken.

Daling bijstandsuitkeringen

Volgens het CSI is de enorme daling van bijstandsuitkeringen de afgelopen twee jaar met 60.000 tot circa 275.000 vooral te danken aan een strenger beleid aan de poort en handhavingsbeleid. Maar het gemeentebeleid om mensen uit de bijstand naar werk te laten uitstromen, draagt nauwelijks bij aan de daling van het aantal uitkeringen.

In 2007 werden 90.000 re-integratietrajecten afgerond, waarbij 21.000 (23 procent) mensen uitstroomden naar werk. Afgezet tegen de 1,45 miljard euro aan re-integratiemiddelen, komt dit neer op 69.000 euro per persoon. Maar eigenlijk zijn de kosten 537.000 euro per persoon, omdat uit onderzoek blijkt dat slechts 3 procent van de mensen die aan het werk zijn gekomen dit te danken hebben aan de hulp van gemeenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden