Half miljard meer voor ontwikkelingshulp

Minister Herfkens (PvdA) krijgt een half miljard meer voor ontwikkelingshulp. Dat geld komt vrij doordat ontwikkelingssamenwerking niet langer milieuprojecten hoeft te financieren in de Derde Wereld. Het ministerie van milieu gaat die betalen en krijgt daarvoor extra geld.

Van onze redactie politiek

Het kabinet maakt de plannen op Prinsjesdag bekend. Minister Pronk (milieu, PvdA) nam er gisteren in een debat met de Tweede Kamer over de komende klimaatconferentie in Den Haag, al een voorschot op. Rijke landen kunnen in het buitenland behaalde milieuwinst mee laten tellen bij hun eigen inspanningen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen.

De financiering van milieuprojecten in de derde wereld was een lastig punt bij de formatie van het tweede paarse kabinet. VVD en D66 vonden dat ontwikkelingssamenwerking die moest betalen, de PvdA meende dat de normale ontwikkelingshulp daardoor in het gedrang kwam. VVD en D66 kregen echter hun zin. Dat was voor de toenmalige minister Pronk een van de redenen dat hij niet langer verder wilde op ontwikkelingssamenwerking.

Internationaal kreeg Nederland kritiek op het gebruik van ontwikkelingsgeld voor het eigen milieubeleid. Herfkens kondigde vorig jaar al aan dat ze het regeerakkoord wilde openbreken.

Dat gaat nu gebeuren. Pronk krijgt uit de meevallers een half miljard voor energiebesparingsprojecten en stimuleren van zonne- en windenergie in de Derde Wereld.

Hij zei tevreden te zijn het geld nu zelf te kunnen besteden, al noemde hij het ook wrang dat hij toch gelijk krijgt.

Herfkens heeft de komende twee jaar een half miljard (200 in 2001 en 300 in 2001) extra te besteden voor ontwikkelingshulp. Zij krijgt er wel een paar uitgaven bij die anderen nu betalen, maar dat geld valt in het niet bij die half miljard.

De PvdA is blij dat de 'weeffout' uit het regeerakkoord wordt hersteld. D66 is van standpunt veranderd; zij kan zich nu vinden in het kabinetsvoorstel. De VVD blijft van mening dat er niets mis was met de regeling die Nederland had getroffen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden