Noodsteun

Half miljard euro steun voor gemeenten, mogelijk meer beschikbaar

Minister Kajsa Ollongren op het Binnenhof.Beeld ANP

Het Rijk schiet gemeenten te hulp nu zij in de knel raken door de coronacrisis. Ze kunnen rekenen op ruim 566 miljoen euro om gemiste inkomsten goed te maken en extra uitgaven te kunnen betalen, zo meldt minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken. Ook de waterschappen en de provincies kunnen steun verwachten.

De lagere overheden hebben door de coronapandemie en het daardoor noodzakelijke stilleggen van de samenleving moeite om hun werk te blijven doen. Meer dan driekwart van de gemeenten zou gaan bezuinigen of meer belasting heffen als hulp van het Rijk zou uitblijven, bleek uit een recente peiling van EenVandaag. De helft van de gemeenten vreesde voor grote financiële problemen.

Het is een eerste steunpakket en heeft betrekking op de maanden maart, april en mei. Het kabinet blijft in gesprek over nieuwe steun voor de komende maanden, omdat de crisis langer gaat duren, zegt Ollongren in een toelichting. Ook als het nu vastgestelde bedrag niet voldoende blijkt, sluit ze niet uit dat er meer bijkomt. Vooralsnog is het extra geld nu heel precies berekend, stelt de minister.

Omdat er al maanden nauwelijks toeristen en andere bezoekers zijn, kunnen gemeenten haast geen toeristen- en parkeerbelasting innen. Om dat gat te stoppen, trekt het kabinet 225 miljoen euro uit, schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer.

Tegelijkertijd maakten gemeenten de afgelopen tijd veel meer kosten. Zo zijn ze meer kwijt aan bijstand, jeugdzorg en thuiszorg. Daarvoor stelt het kabinet 144 miljoen euro beschikbaar. Voor de noodopvang van kinderen die door de coronamaatregelen niet meer naar school of crèche konden, ligt 23 miljoen klaar. Ook is er 90 miljoen euro om de verliezen van de stilgelegde sociale werkplaatsen te dekken.

Lees ook: De zorg door corona ondermaats? Gemeenten houden de beurs dicht

In de Bommelerwaard stoppen gemeenten direct met de financiering van de jeugdzorg, als deze door corona niet adequaat kan worden geleverd. Dan kan het definitieve einde betekenen van zorg aan zeer kwetsbare groepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden