Half december kunnen we weer kwartetten met de beste en de slechtste politici van het jaar

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Bij het optuigen van de kerstboom rijst altijd de onbedwingbare behoefte de nationale politiek te rangschikken: de lijsten met beste, slechtste, de meest talentvolle en de onhandigste politici van het jaar 2008 zijn in de maak en rollen binnen twee weken over ons heen.

Waarschijnlijk om niet onder te gaan in dit geweld kwamen de vrouwen uit het bedrijfsleven een paar dagen geleden al met hun jaarprijs voor de beste mannen in de Tweede Kamer. Heleen Mees, voorzitter van Women on Top, gaf de ’Prinsjesdagbokaal’ aan Paul Kalma (PvdA), Frans Weekers (VVD) en Pieter Omtzigt (CDA). De drie mannen, één getrouwd, één gescheiden en één vrijgezel, maakten zich onsterfelijk vrouwvriendelijk omdat ze een motie door het parlement loodsten met hoge streefcijfers voor 2015 over het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven.

De Dierenbescherming omzeilt op soortgelijke manier de decemberdrukte in het politieke ordeningsverkeer. De titel ’Dierenbeschermer van het jaar’ werd tot nu toe telkens in de luwte van januari vergeven. De spoeling aan het dierenwelzijnsfront van het Binnenhof wordt trouwens dun, nu PvdA’er Harm Evert Waalkens (al twee keer), SP’er Krista van Velzen en de aanvoerster van Partij voor de Dieren zelf, Marianne Thieme, die prijs de afgelopen jaren al kregen toegewezen. Het lijkt logisch dat de prijs dit keer gaat naar Ineke van Gent (GroenLinks) of Esther Ouwehand, de tweede vrouw naast Thieme. Voor zelfbenoemd dierenambassadeur Dion Graus (PVV) komt de oorkonde misschien nog wat te vroeg.

In de eredivisie van fractieleiders en leden van kabinet kijken ze gespannen uit naar de Hilversumse omroepen. De beste politicus van 2008 krijgt prettig veel aandacht in de terugblik op het afgelopen politieke jaar, dat uit twee halve politieke seizoenen bestaat, maar wie maalt er om de begrotingscyclus van het kabinet?

Gelukkig slagen de omroepen er opnieuw goed in de indruk weg te nemen dat het belangrijk is wie tot politicus van het jaar wordt gekozen. De NOS en KRO’s ’EenVandaag’ gaan ieder hun eigen weg bij het maken van lijsten van beste, slechtste of talentvolste, zodat de kijker waarschijnlijk na de 14de (de NOS-uitzending) en de 15de december (als EenVandaag de uitslag bekendmaakt) met verschillende Binnenhof-kampioenen kan gaan zitten kwartetten.

Vorig jaar was er gedoe over de keuze bij de NOS. Was Geert Wilders nou politicus van het jaar of niet? De publieksstemmers bij de NOS zetten in de enquête SGP-leider en parlementair nestor Bas van der Vlies bovenaan. Het handjevol parlementaire journalisten dat daarnaast meedeed, koos D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Wilders werd door beide kiesgroepen op de tweede plaats gezet. Waarna de NOS-organisatie de PVV-aanvoerder promoveerde tot politicus van het jaar, blijkbaar op basis van een soort zeilwedstrijdreglement waar twee tweede plaatsen de boot het kampioenschap kunnen opleveren. De journalisten die hadden meegestemd, waren in hun wiek geschoten. Nogmaals, neem het allemaal niet te serieus.

Toegegeven, de omroepen doen hun best meer diepgang in de verkiezing te brengen. Bij EenVandaag moeten deelnemers aan de internetverkiezing heel veel vragen beantwoorden over hun achtergrond, partijvoorkeur en vertrouwen in politici, zodat de resultaten van die kant van de peiling interessante gegevens over kiezersgedrag kunnen opleveren.

En bij de NOS mag je nu ook stemmen op een ’politiek moment’ van het jaar, zodat er inhoudelijke keuzes moeten worden gemaakt uit 24 filmpjes over bijvoorbeeld de debatten over het rookverbod, de embryoselectie of het krakersverleden van Wijnand Duyvendak.

De kaping van de keuze van het politieke moment 2008 is echter al achter de rug, want de teller stond gisteravond op 423 stemmen voor ’de nationalisatie van Fortis’, 514 keuzes van kijkers voor het debat over Wilders’ film Fitna en – inderdaad – 9197 stemmen voor het beruchte filmpje van GeenStijl waarin de zwijgende Ella Vogelaar wordt gestalkt door een verslaggever met een roze microfoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden