Haldan: naast afzien ook nog genieten

MANCHESTER (ANP) - Paul Haldan stapte in 1994 uit het leventje als tafeltennisinternational. In Manchester keerde hij terug, als coach. “Ik zie hier spelers die al tien jaar op hetzelfde niveau zijn blijven steken. Ongelooflijk. En ik zie hier gezichten waar geen spoortje spelvreugde op terug te vinden is. Verschrikkelijk.”

Het pingpong was ooit zijn wereld. Terug op een WK verwondert Haldan (32) zich er een beetje over. “Maar eigenlijk had ik er acht jaar geleden al zo'n beetje afscheid van genomen. Toen al vond ik het leven als tafeltennisprof een leeg bestaan. Toen was er al de twijfel. Dat was mijn minpunt.”

Na het EK van Birmingham gaf hij het leven als robot achter de tafel op. Hij begon een “eigen tokootje in de computers”. Haldan bleef spelen, bij Dortmund in de tweede Bundesliga. “Omdat daar nog een paar honderd man publiek komt en het niveau goed is. Ik zou natuurlijk liever in Nederland spelen, maar die competitie stelt gewoon nog niets voor.”

Achter Trinko Keen en Danny Heister is hij nog steeds de derde man. Hij piekerde er niet over om tijdens het WK het blocnote te verruilen voor een batje. “Het is niet slecht dat ik nog steeds de derde man ben. Het zou wel slecht zijn als ik nog steeds een plaats in het team bezet zou houden. Je moet bij een langdurig probleem niet met een tijdelijke oplossing aankomen. Nu krijgt Jörg de Cock de kans die hij verdient, de ervaring die hij nodig heeft verder te komen.”

De noodlijdende tafeltennisbond was op zoek naar een coach-voor-vijf-weken. Haldan aarzelde. “Omdat ze gewoon een vaste man moeten krijgen, een fulltimer.” Uiteindelijk stemde hij toe: “De directeur van de BV Haldan verhuurde Paul Haldan op projectbasis voor het WK. Net zoals ik voor projecten bij de NS, bij de belasting of een ministerie werk.”

De wallen zijn groot, de vermoeidheid druipt van het gezicht. Twaalf uur per dag in de warme hal. Teambelang en persoonlijke wensen van vier pure individualisten, hij heeft het steeds moeten afwegen. Praten of zwijgen, trainen of rusten. “Als ik straks in Nederland terug ben, bel ik mijn vroegere bondscoach Jan Vlieg eens. Ten eerste om hem alsnog te bedanken voor wat hij destijds voor me deed. En om te vragen of ik ook zo lastig was.”

Woensdag en gisteren - de voorronden voor het individuele toernooi - was het schema iets rustiger. “Maar toch moet je scherp blijven. Misschien was dat deze dagen zelfs wel lastiger. Ik heb tijdens de kwalificaties verschrikkelijk slechte spelers aan het werk gezien. Dan val je echt bijna in slaap.” Hij leidde Jörg de Cock naar het hoofdtoernooi. Na een zwakke partij tegen de Marokkaan Legdali (21-18 in de vijfde game) en een heel goede tegen de Amerikaan Zhuang (23-21 22-20 21-18). “Hier put je het plezier uit. Als Danny een pracht-partij wint, of als Trinko down aan een wedstrijd begint, knokt en uiteindelijk wint. Daar kan ik ongelooflijk van genieten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden