Halbe Zijlstra: Laat die mormonen toch lekker dopen

Er is niks aan te doen, zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs, cultuur en wetenschap). En erg is het ook niet. Als mormonen archieven willen digitaliseren, dan mogen zij dat. En als ze daarbij overledenen plaatsvervangend willen dopen kunnen ze hun gang gaan: de doden hebben geen recht op privacy en niemand heeft er last van.

Je moet het zo zien, zei Zijlstra gisteren in antwoord op Kamervragen van Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren: iedereen mag openbare archieven kopiëren. En iedereen mag een tegenprestatie leveren. Dat is best gebruikelijk.

Vorige week bleek dat diverse leden van het Nederlandse Koninklijk Huis na hun overlijden lid zijn gemaakt van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ofwel de mormonen. Onder meer prins Claus, prins Bernhard en koningin Juliana werden plaatsvervangend gedoopt. De mormonen gebruiken bij dat dopen genealogische informatie uit archieven van de burgerlijke stand. In die archieven zit hem de crux: de mormoonse kerk heeft alle provinciale archieven in Nederland aangeboden om de akten uit hun collecties gratis in te scannen. Voor de archieven, die hun collecties digitaal willen ontsluiten, is dat een gunstig aanbod.

Niks nieuws onder zon, zegt Zijlstra. De mormonen kopieren al archieven sinds de jaren vijftig. Hazekamp had graag gezien dat Zijlstra de archieven zou afraden met de mormonen in zee te gaan. Maar de staatssecretaris ziet geen enkel probleem. "Digitalisering van erfgoed, is kostbaar. Als derden aanbieden daarbij te helpen kan dat interessant zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden