Halal of haram

Halal vlees smaakt anders, zeggen zowel Thijssens Turkse als zijn Nederlandse slager. Maar om ze nou op hun woord te geloven...

Een van mijn vrienden heeft een schuldig geheim: hij lust geen halal vlees. Wanneer moslims bij hem komen eten, maakt hij tegenwoordig een balletje voor zichzelf, van haram geslacht beest. Terwijl er, volgens deze krant op dinsdag, toch steeds meer halal vlees in de schappen ligt. Daar moet dus vraag naar zijn en zo slecht kan het dan niet smaken. Zou er echt verschil zijn tussen halal tournedootjes en de reguliere versie? En lam, stoofvlees, noem maar op?

Bij mijn Turkse slager is het rustig genoeg om een vraag te stellen. Denkt hij dat er verschil is?

Hij peinst even en knikt dan. Bij halal slachten, legt hij uit, verdwijnt er meer bloed uit het vlees, omdat het dier de keel wordt doorgesneden en het meteen wordt opgehangen. Dat smaakt anders.

Met twee biefstukjes, een ossenstaart en lamsschenkel onder de arm verlaat ik nadenkend het pand. Denkt mijn Nederlandse slager ook dat er verschil is? Ja, zegt die. Voor ons soort vlees wordt het dier eerst gedood en dan opgehangen om leeg te bloeden. Er verdwijnt dus meer bloed uit ons soort vlees, omdat het dode dier niet verkrampt en dus gemakkelijker zijn levenssappen loslaat.

Ook hier loop ik fronsend naar buiten met biefstuk, ossestaart en lamsschenkel: ze kunnen toch niet allebei gelijk hebben?

Om vlees goed te kunnen proeven, moet het zachtjes worden gepocheerd tot het gaar is, en de smaken het beste loskomen. Uiteraard moeten ossenstaart en lamsschenkel veel langer sudderen. Dat geeft mij de tijd om wat deskundigen telefonisch lastig te vallen. Kan halal biologisch zijn? Hoe gaat dat halal slachten nu precies in zijn werk? Dat is vrij simpel, zegt Stella van de Wetering, docent aan de opleiding tot imam of islamitische werker. „De slachter noemt de naam van God”, zegt zij, „bij reine dieren. Dan wordt het dier de halsslagader doorgesneden, zodat het bloed er snel uitloopt en het dier bijna onmiddellijk daarna bewusteloos is.”

Dat klinkt pijnlijk. Wordt het dier niet eerst verdoofd?

„Er staat”, zegt Van de Wetering, „dat het zo pijnloos mogelijk moet gebeuren. Als het bloed vrij kan uitstromen en de verdoving niet pijnlijker is dan het slachten zelf is verdoving volgens mij geen bezwaar.”

In dat geval moet dat maar gauw verplicht worden gesteld. Want wat zegt dr. Bert Lambooy, onderzoeker van veehouderij aan de Wageningen Universiteit? „Halal slachten is veel pijnlijker dan regulier.”

En Lambooy kan het weten, hij onderzoekt methoden om dieren zo humaan mogelijk te doden. „Langs de ruggemerg loopt een slagader”, zegt hij. „Die wordt niet geraakt bij het onthalzen. Het dier leeft dus langer dan noodzakelijk, soms wel anderhalve minuut.”

Nog meer slecht nieuws voor onze viervoetige vrienden? Jawel. Volgens recent Nieuw-Zeelands onderzoek voelen ze de halssneden ook. Dat klinkt logisch, maar het is nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Een laatste vraag nog: bij welke methode blijft het meeste bloed achter in het dier? Welke slager heeft gelijk? Lambooy grinnikt. „Allebei. Bij beide methoden krijg je maximaal de helft van het bloed eruit.”

Dat verklaart dan waarschijnlijk ook waarom ik, na zorgvuldig proeven, nauwelijks onderscheid kan maken tussen halal en reguliere stukjes vlees. Misschien moet mijn vriend eens naar een andere slager.

En biologisch? Ja, volgens Skal, de controleur van de biologische sector, is het heel goed mogelijk om vlees dat halal is geslacht, biologisch te laten zijn. Als er maar aan de andere eisen wordt voldaan.

Halal vlees, kan dat ook biologisch zijn? (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden