Halal met een rood wijntje erbij

Bij de ontkerkelijking van Nederland blijft de islamzuil nog buiten schot. Maar moslimpubers kiezen liever hun eigen levensstijl dan dat ze zich laten leiden door geloofsregels.

Veel jonge moslims nemen de geloofsregels niet zo nauw. Zij vinden het vooral belangrijk een ’goed mens’ te zijn. Ze stelen niet en bedriegen niet, Allah zal hen dan hun gebrekkige naleving van de normen wel vergeven, verwachten ze. Het gebruik van alcohol en cannabis is zo gemakkelijk te vergoelijken.

Veel meiden dragen wel een hoofddoek, maar sommigen combineren die met strakke kleren. „Ik eet halal met een rood wijntje erbij”, zegt een van de Marokkaanse ondervraagden voor ’Geloof en Geluk’, de jaarlijkse monitor van belangrijke trends en ontwikkelingen in de leefwereld van moslimjongeren.

Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling, presenteerde het onderzoek gisteren. „We zien moslimmeiden die buiten het zicht van hun ouders op koopavond jongens ontmoeten. We zien scholieren een biertje of blowtje wagen, maar op eerbiedwaardige afstand van de moskee. En waar de ene twintiger gemotiveerd met de islam bezig is, leidt de andere net zo bewust en gedreven zijn eigen luxueuze leventje.”

Jongvolwassenen zien de invulling van het geloof veel sterker als een individuele aangelegenheid, stellen de onderzoekers onder leiding van prof. dr. Dirk J. Korf van de Universiteit van Amsterdam, die enquêteerden op roc’s in Den Haag en Amsterdam, maar ook interviewden binnen de moslimgemeenschap in Amsterdam-Oost. Ze zoeken naar een persoonlijke invulling, hun eigen levensstijl, maar daarbij staat het moslimzijn niet ter discussie. Voor verreweg de meeste Marokkanen en Turken is het vanzelfsprekend moslim te zijn. Zo ben je geboren en je bent het voor de rest van je leven, is de heersende gedachte.

Houd je je strikt aan de geloofsregels, of ga je daar losjes mee om? En als je minder streng in het geloof bent, waaraan houd je je dan nog wel? Doe je alleen mee aan de ramadan, of bid je ook regelmatig en ga je wel eens naar de moskee? Dat zijn de vragen waar jonge moslims mee worstelen.

Er zijn ’ramadanmoslims’. Zo noemen vromere geloofsgenoten spottend de jongeren die een maand per jaar plots volgens de regels leven. Er is de ’oranje islam’, bijvoorbeeld jongens die blowen én bidden, maar niet tegelijkertijd. Want: „Ik kan niet stoned voor Allah verschijnen.”

Het merendeel van de ondervraagden vindt de regels van de islam erg belangrijk, maar je komt er helaas niet aan toe ze te volgen als je jong bent. „Bidden doen jongeren nu niet, dat stellen ze uit tot later. Het is gewoon laksheid, luiheid. Ze hebben vaak schuldgevoelens omdat ze niet veel aan geloof doen. Dat doe je wel als je gaat trouwen, dan word je serieus, ook in je geloof”, aldus een 24-jarige Marokkaanse jongen.

Aan goede voornemens geen gebrek, stellen de onderzoekers. De vraag is echter of de jongeren, die nu in hun dagelijks leven geen kans zien regelmatig te bidden, binnen afzienbare termijn wel de door hen gepropageerde geloofsregels zullen praktiseren. „Vaak horen we dat dit een rijpingsproces is.”

Moslimjongeren zijn op zoek naar vrijheid, maar blijven zich wel moslim voelen. Ook de groep die alle regels loslaat, de ramadan overslaat en alles doet wat de profeet verboden heeft. Deze jongeren lijken zich expres niet te verdiepen in het geloof, zodat ze ook niet weten welke regels ze allemaal overschrijden. Toch noemen zij zich meestal wel moslim. Misschien geen goede, maar je blijft moslim, zeggen ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden