Halal-hypotheek hangt nog op belastingdienst

Een vrome moslim betaalt geen rente. Het bedrijf Bilaa-Riba Islamic Finance biedt daarom een ’halal-hypotheek’ aan. Alleen de belastingdienst ligt dwars.

Een eigen huis kopen en toch voldoen aan de wetten (sjaria) van de Koran: een mooie gedachte, maar schier onmogelijk voor moslims. Geld lenen en daarover rente (riba) betalen is haram: verboden. Moslims die toch een hypotheek afsluiten, stuiten op gewetensbezwaren, anderen blijven huren.

Het Leidse Bilaa-Riba Islamic Finance denkt de oplossing te hebben voor huizenkopers die islamitisch willen bankieren: de rentevrije geldlening. En dus halal, toegestaan volgens de islamitische voorschiften. Bilaa Riba (letterlijk: zonder rente) koopt de woning over en verkoopt die door aan de cliënt tegen een hogere waarde. De cliënt betaalt in termijnen terug, formeel zonder rente. Bilaa Riba belegt het geld in ’ethische bedrijven’ die zich niet bezighouden met seks, gokken of varkens. Een islamitisch geleerde houdt toezicht. Deze financieringswijze wordt in het islamitische bankwezen ’Murabaha’ genoemd. Het bedrijf zegt al enkele duizenden belangstellenden te hebben.

Bilaa-Riba wordt bestuurd door drie leden van de familie Bloemink. Directeur Piet-Hein Bloemink is voormalig eigenaar van Legio Lease. Het voorstel van Bilaa-Riba ligt ter goedkeuring bij de belastingdienst. Omdat de opslag die het bedrijf op het geleende bedrag rekent officieel niet als rente wordt aangeduid, heeft de cliënt ook geen recht op hypotheekrenteaftrek. De belastingdienst noemt dat ’een probleem’. „Dat voordeel moet voor iedere hypotheekbezitter gelden”, zegt een woordvoerder.

De poging die de Leidse onderneming waagt, is de eerste serieuze in Nederland. In Engeland zijn wel enkele islamitische banken succesvol. De grote Nederlandse banken wachten af hoe de belastingdienst met het probleem rond de hypotheekrenteaftrek omspringt. Dat er vraag naar is, weet de Rabobank. Enkele honderden islamitische klanten van de bank willen geen rente ontvangen op hun spaarrekening. In overleg maakt de Rabobank dat geld over naar goede doelen.

In de gemeente Den Haag roepen de VVD en Islam Democraten om een snelle invoering van de halal-hypotheek. VVD’er Bart de Liefde wil dat het college samen met de besturen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bij minister Zalm (financiën) aandringt op aanpassing van de wetgeving. Volgens hem moeten moslims in staat zijn hun eigen woning te financieren. „Een huis bezitten in plaats van huren bevordert de binding met wijk en stad”, zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden