HAL wil tot 8 miljoen aandelen Univar verkopen

(Novum/Betten) - HAL Holding, grootaandeelhouder in onder meer Vopak en eigenaar van de brillenketen Pearle, wil tot 8 miljoen aandelen Univar verkopen. Op basis van de slotkoers van vrijdag hebben de aandelen een waarde van EUR 372 miljoen. Univar wil zelf voor USD 50 miljoen eigen aandelen inkopen.

HAL verkoopt in eerste instantie 6 miljoen aandelen Univar, met nog eens 2 miljoen aandelen beschikbaar voor verdere verkoop, afhankelijk van de vraag. ABN Amro Rothschild is ingehuurd als global coördinator. De aandelen worden via de 'accelarted bookbuilding'-methode verkocht.

De betaaldatum zal naar verwachting op 10 april 2006 zijn. Na de verkoop houdt HAL, als alle 8 miljoen aandelen verkocht worden, 6 miljoen aandelen Univar waarop een lock-up rust van 180 dagen.

Univar wil zelf voor USD 50 miljoen aan eigen aandelen inkopen en gaat meedoen aan de plaatsing.

"De verkoop van aandelen door HAL Investments biedt de onderneming en haar aandeelhouders voordelen. Het leidt tot meer diversiteit in aandeelhouders, en tot een grotere liquiditeit van het aandeel. Door mee te doen in deze plaatsing heeft de onderneming tevens de mogelijkheid een beperkt deel van haar gewone aandelen in te kopen voor algemene doeleinden", zo stelt Univar-bestuursvoorzitter Gary Pruitt maandag in een persbericht.

Univar is een afsplitsing van Vopak. In maart bereikt het aandeel op EUR 50,10 het hoogste niveau ooit. Toen het aandeel van Vopak werd afgesplitst, in juli 2002, noteerde het rond EUR 9,00.

HAL bezit sinds november 1999 een belang in Vopak, en breidde dit in 2000 uit tot zo'n 47%. Het aandeel Vopak noteerde rond die tijd rond EUR 18,00.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden