HAKKELAAR-PROCES

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - “Tsja, dit zal wel weer tot allerlei beeldspraken gaan leiden.” Rechtbank-president F. Lauwaars, die de strafzaak tegen de Hakkelaar voorzit, aanschouwt voor het eerst zijn nieuwe werkplek op de geheime locatie, waar kroongetuige Fouad Abbas moet worden gehoord.

In de zwaarbewaakte sporthal van het Amsterdamse marinecomplex Kattenburg is de voorzitter geplaatst in de cirkel van het handbalveld. Het portret van de koningin, die doorgaans in zijn rug priemt, wordt hier vervangen door een handbaldoel met daarboven een opgetrokken basket.

De rechtbank heeft nog nooit in zo'n kleurige omgeving strafzaken behandeld. De formica-tafels waaraan de rechters en de griffiers hebben plaatsgenomen, zijn aan de voorkant afgezet met helblauw crêpe-papier, terwijl de doelpalen achter de rechtbank rood-wit zijn gestreept. De officieren van justitie hoeven ook niet te klagen. Zij zijn opgesteld voor de klimwand met opgeschroefde rotsblokjes, terwijl de verdachten met hun advocaten een plek bij de touwen aangewezen hebben gekregen.

Lauwaars heeft gelijk als hij het over de beeldspraken heeft. In een wat giechelige sfeer wordt opeens over 'de wedstrijd' gesproken, 'de aftrap' en 'scoren'. En als de officier een advocaat interrumpeert, mompelt deze dat hij de door justitie afgeknabbelde minuten als 'blessuretijd' ziet en deze bij zijn spreektijd moeten worden opgeteld.

De joligheid doet bijna vergeten, dat het Hakkelaar-proces een van de grootste strafzaken uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis betreft, en dat het dus een serieuze aangelegenheid is. En de reden voor het uitstapje is ook niet echt om opgewekt van te worden: de Amsterdamse rechtbank zou niet veilig genoeg zijn voor kroongetuige Fouad Abbas, die bang is, dat hij door kringen rond de Hakkelaar te pakken wordt genomen.

Het openbaar ministerie vroeg aan het begin van het proces al, of Abbas daarom op een geheime locatie mocht worden gehoord. In stilte verhuisde de rechtbank de afgelopen dagen de halve inventaris naar 'een plek in het arrondissement Amsterdam'.

De veiligheidsmaatregelen waren gisterochtend dan ook uitermate scherp. Naast het rechtbankpersoneel, de officieren van justitie en de advocaten, mochten alleen dertig van tevoren aangemelde journalisten mee naar de geheime locatie, waarvan de plaats pas na de zitting 's avonds bekend mocht worden gemaakt.

Bij de aanvang van een wilde busrit door Amsterdam onder escorte van de politie - en motoren van fotografen - moeten alle reizigers hun portable telefoon inleveren, en krijgen die pas tegen tienen terug in een gedetineerden-bewaarenveloppe.

Dat Kattenburg de locatie zou zijn voor het verhoor van kroongetuige Abbas is geen verrassing, de vraag óf hij wel zou komen, roept eerder vragen op. Precies om 8.46 uur wordt het geroezemoes in de gerechtelijke sporthal weggedrukt door een overvliegende helikopter. Hij maakt zo te horen een rondje langs de grenzen van het marineterrein, om vervolgens op een sportveld te landen.

Om 9.11 gaat de deur van de sportzaal open, vier bodyguards met kogelwerende vesten komen binnen, met tussen hen een kleine, kalende Pakistaan. “Ik ben Fouad Abbas, zakenman”, is nog net te verstaan. De geluidsinstallatie werkt niet optimaal. Waarop Johan V. zijn microfoon-set aanbiedt. Hij maakt doorgaans toch gebruik van zijn zwijgrecht.

- Pagina 3: Twijfel over rol van kroongetuige

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden