HAKKELAAR-PROCES

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De Amsterdamse rechtbank die de zaak tegen de Hakkelaar behandelt, heeft gisteren laten doorschemeren te twijfelen aan de rol die kroongetuige Fouad Abbas heeft gespeeld in de internationale drugshandel. Abbas zegt consequent slechts bemiddelaar te zijn geweest, een relatief kleine man tussen grote drugsbazen als Johan V. Maar was Abbas zelf niet ook een grote jongen, vroeg de rechtbank zich af.

Die twijfel tekende zich gisteren af door vragen van de vice-president F. Lauwaars die eigenlijk opmerkingen waren. “U zegt steeds, meneer Abbas, dat u bemiddelaar was tussen de firma van Johan V. en de Pakistaanse drugshandelaren. Maar kun je niet met hetzelfde recht zeggen, dat die Pakistanen úw tussenpersoon waren? U deed de zaken met Europa, en zij waren het contact met de boeren die de hasj leverden.”

Het was voor het eerst dat de rechtbank impliciet liet merken vraagtekens te zetten bij kroongetuige Abbas, wiens belastende verklaringen het fundament zijn onder het bewijs tegen de Hakkelaar en zijn twee medeverdachten Bertus K. en Koos R. De vraag of Abbas een grotere crimineel is dan de Hakkelaar, is weer van belang voor de beoordeling of deze als kroongetuige mag worden ingezet.

Voorzitter Lauwaars maakte gisteren meer opmerkingen, waaruit kon worden opgemaakt dat de rechtbank twijfelt over getuige Abbas. “U vat uw rol als bemiddelaar wel erg wijd op”, zei Lauwaars toen Abbas vertelde, dat hij een medewerker die hij de laan had uitgestuurd ruim financieel bleef ondersteunen. “U heeft personeel aangenomen en ontslagen, u bepaalt wanneer, welke partij wordt geleverd, u sloot zelfs exclusiviteits-contracten af. In Nederland deed u alleen zaken met Johan V.”

Kroongetuige Abbas erkende dat hij als bemiddelaar veel vrijheid had, maar ontkende ten stelligste dat hij zelf in hasj zou handelen. “Wel mocht ik zelf uitmaken hoe ik hier op de afzetmarkt opereerde. Ik was de man van de West, Europa was mijn verantwoordelijkheid”, aldus Abbas die ooit van de imam heeft gehoord dat de handel in hasj 'niet zondig' is.

Abbas legde eerder dit jaar zeven verklaringen af tegen Johan V. die hij een maand later introk, omdat hij niet de waarheid had gesproken. “Ik vertrouwde het openbaar ministerie niet, en wist niet of de officieren zich aan de deal zouden houden”, zo zei hij gisteren. In april kwam hij daarom met een nieuwe verklaring: tientallen pagina's vol beschuldigingen tegen de drie verdachten in dit proces, maar ook tegen Henk Rommy (alias de Zwarte Cobra) en Dirk de G.

Abbas heeft voor de Hakkelaar bemiddeld voor het transport van in totaal 382 ton hasj, waarvan lang niet alles de plaats van bestemming bereikte. Een aantal transporten werd door de politie onderschept. De kroongetuige zei gisteren, dat hij contact heeft gezocht met de Nederlandse justitie, toen hij vermoedde dat hij op korte termijn zou worden gepakt. Hij wilde zijn geweten zuiveren. De hasj-handel zou ook niets meer voor hem zijn, omdat de Pakistaanse leveranciers niet meer in hem geloven nu de Hakkelaar 40 miljoen gulden schuld bij Abbas heeft.

De verdediging deed er gisteren alles aan om getuige Abbas als onbetrouwbaar en crimineel af te schilderen. De raadslieden probeerden gegevens over de vermeende handel van Abbas in harddrugs boven tafel te krijgen, het witwassen van grote sommen geld en het dreigen met de dood. Ook vroegen ze vergeefs, of Abbas kroongetuige in de VS wordt, waar Pakistaanse drughandelaren terecht staan. De VS hebben ook de uitlevering van de Hakkelaar gevraagd. Het lukte de verdediging niet veel 'harde' informatie tegen Abbas in het strafdossier te krijgen. Abbas gaf gewillig antwoord, maar bij voorkeur niet op vragen.

Vandaag wordt de de tweede kroongetuige, Ad Karman, weer verhoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden