HAKKELAAR-PROCES

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Als hij dit had geweten, was hij nooit als getuige in het Hakkelaar-proces komen opdraven.

Henk Orlando R. - alias de Zwarte Cobra - zou, dacht hij tenminste, gisteren op verzoek van de verdediging komen vertellen dat kroongetuige Fouad Abbas een veel grotere crimineel is dan de Hakkelaar. En dus niet zou deugen. Maar in plaats van Abbas onder vuur te nemen, moest de Zwarte Cobra zelf dekking zoeken.

De in zwart geklede neger die zich bij de Amsterdamse rechtbank voorstelde als 'project-ontwikkelaar' met als woonplaats Marbella, is een goede bekende van Fouad Abbas, die volgende week een belastende verklaring tegen de Hakkelaar komt afleggen in ruil voor strafvrijwaring. De advocaten van de Hakkelaar en zijn twee partners, willen vóór dat verhoor aantonen dat justitie een veel grotere crimineel gebruikt om een kleinere te pakken. De Zwarte Cobra moest daarom aantonen dat Abbas als kroongetuige niet door de beugel kan.

Daarin slaagde hij nauwelijks. Hij wist te vertellen dat hij als financieel adviseur op de hoogte is van de omvang van het kapitaal van Abbas, dat enkele honderden miljoenen guldens zou bedragen. “Zulke bedragen kun je alleen vergaren bij de handel in harddrugs”, aldus de getuige. En: “Abbas heeft mij in 1989 in een restaurant tegenover het station van Roosendaal gevraagd of ik niet in de heroine wilde. En dat ging om grote hoeveelheden.” De Hakkelaar staat alleen terecht voor softdrugs.

De advocaten hadden ook graag gehoord dat Abbas opdracht zou hebben gegeven voor liquidaties. De Zwarte Cobra zei dat in zijn omgeving de laatste jaren inderdaad heel wat mensen een onnatuurlijke dood zijn gestorven, maar de invloed van Abbas kon de getuige niet aantonen. De Cobra had moeite met het geven van antwoorden op de vragen van de verdediging, omdat het openbaar ministerie bij de aanvang van het verhoor had gezegd dat de getuige ook als verdachte wordt gezien. Met mededelingen over zijn eigen activiteiten zou hij zichzelf kunnen belasten.

Toen de advocaten klaar waren met vragen en de officieren van justitie aan de beurt waren, bleek pas de ernst van die verdenkingen: De Zwarte Cobra wordt verdacht dat hij de bende van de Hakkelaar in contact heeft gebracht met de Canadese afnemers van hasj en dat hij er voor zorgde dat het geld dat zij daarvoor betaalden, verstopt in limousines van Montreal naar Dubai ging. Daar werden de contanten naar de bank gebracht. Omdat de getuige dit ter zitting ontkende, vroeg het openbaar ministerie de rechtbank proces-verbaal van meineed op te maken. Immers: justitie beschikt over de verklaringen van minstens drie getuigen die stellen dat de Zwarte Cobra wel degelijk een rol in de bende van de Hakkelaar speelde.

Even bestond de kans dat de getuige direct zou worden vastgehouden, maar de spanning ebte weg toen de rechtbank besloot het verzoek van justitie af te wijzen. Dat deed de rechtbank ook toen advocaat G. Spong later in de middag verzocht meineed op te maken ten aanzien van officier van justitie J. Valente, destijds werkzaam op het Amsterdamse parket. Het verhoor van Valente, dat door de opstelling van de getuige en de irritatie van de advocaten die merken dat de zaak uit hun handen dreigt te vallen, zeer moeilijk verliep, was er op gericht te weten te komen of er een geheim onderzoek naast het officiële heeft gelopen.

Spong vond dat Valente's verklaring over de aanpak van de zware criminaliteit lijnrecht staat tegenover die van twee eerder getuigende politiemensen. Deze opsporingsambtenaren uit de Gooi en Vechtstreek zeiden eerder deze week dat het Amsterdamse openbaar ministerie vorig jaar 'heil' zag in een mega-onderzoek tot het jaar 2000 tegen de Hakkelaar. Valente sprak dat tegen.

De zaak wordt vandaag voortgezet met het getuigenverhoor van de voormalig rechterhand van kroongetuige Abbas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden