HAKKELAAR-PROCES

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Bij de Amsterdamse rechtbank voltrekt zich vanochtend een zeldzaam tafereel.

De meervoudige strafkamer, het openbaar ministerie, de bodes, de parketpolitie en de verdediging van de Hakkelaar en zijn twee medeverdachten, worden verplaatst naar een 'geheime' locatie 'ergens in het arrondissement Amsterdam'. Reden: het gebouw zou niet veilig genoeg zijn voor het verhoor van de Pakistaanse kroongetuige Fouad Abbas.

De drie verdachten zullen in gepantserde Mercedessen direct naar de geheime plek worden vervoerd. Fotografen en cameraploegen mogen niet mee: alleen de schrijvende pers mag het verhoor bijwonen en wordt met een bus naar de geheime zittingsruimte vervoerd. Maar daarvoor moest wel een contract worden getekend, waarin staat dat gedurende het verhoor, dat tot uiterlijk 19.45 uur zal duren, de locatie niet openbaar mag worden gemaakt. Een stukje doorbellen mag (telefoon zelf menemen), maar wie verraadt waar hij zich dan bevindt, wordt van de overige zittingen uitgesloten.

Kroongetuige Abbas, vermoedelijk ondergedoken in Groot-Brittannië, wordt nader ondervraagd over zijn belastende verklaring over de Hakkelaar. Abbas zorgt voor zijn eigen veiligheid. Daarom kan hij ook eisen stellen aan de situatie waarin hij in Nederland wordt verhoord.

Zo vond zijn verhoor bij de rechter-commissaris plaats op het militaire vliegveld Soesterberg. Abbas werd ingevlogen, deed zijn zegje en verdween. Zo moet het ook vandaag gaan, als het aan het Abbas ligt. Alleen moet het verhoor dit keer plaats hebben in het arrondissement van de rechtbank. Soesterberg valt dus af en daar binnen het arrondissement alleen het moeilijk te beveiligen vliegveld Hilversum ligt, dat bovendien slechts grasbanen heeft, wordt verwacht dat Abbas gewoon op Schiphol aankomt (arrondissement Haarlem) en dan per helikopter naar een locatie in Amsterdam gaat.

Volgens bronnen bij defensie kan het marine-emplacement op Kattenburg mogelijk de plaats zijn. Het door water omgeven en dus goed te beveiligen 'eiland' was eerder het domein van het ex-IRT-team Noord-Holland-Utrecht. Ook gaf de bedreigde schrijver Salman Rushdie er vorig jaar een persconferentie. Ook wordt de Kolonel Six-kazerne aan de Amsterdamse Kabelweg als locatie genoemd.

Het verplaatsen van de zitting naar een plaats buiten de rechtbank, is geregeld in artikel 318 van het Wetboek van strafvordering, waarin de 'schouw' wordt beschreven. “Indien de rechtbank het houden van eene schouw of het hooren van getuigen of verdachten elders dan in de gehoorzaal doch binnen haar rechtsgebied noodzakelijk acht, kan zij (. . .) bevelen dat de terechtzitting tijdelijk zal worden verplaatst.”

Het artikel is in het verleden vooral gebruikt in kort geding bij kraakzaken. De voorzitter van de rechtbank ging dan ter plekke onderzoeken hoe goed of slecht de staat van een pand was, of de bouwplannen van de krakers of projectontwikkelaar wel realistisch waren.

Ook zijn er voorbeelden van zittingen op locatie waarop getuigen werden gehoord. Maar het geheimhouden van de locatie in de Hakkelaar-zaak, de zware beveiliging, het relaas van de omstreden kroongetuige en het embargo dat de pers krijgt opgelegd, maakt de 'schouw' van vandaag wel tot een hele bijzondere.

- Pagina 3: Advocaten vinden rechtbank 'vooringenomen'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden