HAKKELAAR-PROCES

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Volgens het openbaar ministerie in Amsterdam is het paleis van justitie waar gisteren het Hakkelaar-proces is begonnen, te onveilig voor de ondervraging van de kroongetuige Fouad Abbas.

Officier van justitie F. Teeven stelt dat Abbas alleen bereid is te verschijnen, als de rechtszitting tijdelijk wordt verplaatst naar een geheime locatie.

Uit informatie van de Regionale criminele inlichtingendienst (RCID) blijkt dat Abbas en de tweede kroongetuige, Ad Karman, na hun belastende verklaringen over hun vroegere compagnon 'de Hakkelaar', onophoudelijk worden bedreigd. Personen uit de omgeving van de Hakkelaar zouden jacht maken op de - in hun ogen - verraders van Johan V. Abbas, die momenteel in het buitenland verblijft en Karman, die van justitie een andere identiteit en schuilplaats heeft gekregen, voelen er weinig voor hun beschuldiging te herhalen in aanwezigheid van de drie hoofdverdachten in de Hakkelaar-zaak en met volle publieke tribune achter zich.

Karman zou wat justitie betreft wel in de rechtszaal kunnen worden gehoord, maar dan achter gesloten deuren en liefst zonder verdachten. De schrijvende pers zou het verhoor wel kunnen bijwonen, maar het publiek niet omdat de jacht op de getuigen zou worden vergemakkelijkt als het uiterlijk van de mannen bekend is. Abbas moet op een onbekend, wellicht militair, terrein worden gehoord in het arrondissement van de rechtbank. Ook hierbij zouden geen verdachten of publiek aanwezig mogen zijn. Abbas is eerder door de rechter-commissaris gehoord op vliegbasis Soesterberg.

De eerste zittingsdag van het vier weken durende mega-proces tegen Johan V. en zijn partners Koos R. en Lambertus K., ging gisteren op aan het vaststellen van de getuigenlijst. De advocaten van de drie die terechtstaan voor de smokkel van ongeveer 200 000 kilo hasj en het lidmaatschap van een verboden organisatie, willen tientallen getuigen horen en over die verzoeken moet de rechtbank dezer dagen onder voorzitterschap van F. Lauwaars een beslissing nemen.

- Vervolg op pagina 3 - Pagina 11: Tom

'Oké, dan zal het ook hard gaan' VERVOLG VAN PAGINA 1

De verdediging denkt ook een kroongetuige te hebben in de persoon van F. van der Putten, het ex-hoofd RCID van de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek en hoofdrolspeler in de IRT-enquête. Hij zou willen verklaren dat er naast het officiële onderzoek naar de Hakkelaar, ook een geheim 'gesloten' onderzoek liep. Dat zou wel een rol hebben gespeeld in de vergaring van het bewijs, maar is niet aan de rechtbank ter toetsing voorgelegd.

De verdedigers verschillen van mening wat de betekenis hiervan kan zijn. Mr. M. Moszkowicz sr. van de Hakkelaar denkt dat indien dit geheime onderzoek heeft plaatsgevonden, alle bewijs besmet is en dus niet tegen zijn cliënt kan worden gebruikt. Mr. G. Spong van Koos R. denkt dat het geheime onderzoek al zoveel bewijs had opgeleverd, dat justitie het zware middel van de kroongetuigen nooit had mogen gebruiken.

Als het aan justitie ligt, wordt Van der Putten niet als getuige opgeroepen. In harde bewoordingen werd deze gisteren afgedaan als 'onbetrouwbaar'. Volgens officier Teeven maakt Van der Putten deel uit van een groep ex-politiemensen die met hulp uit de korpsen, bewust informatie aan advocaten verkoopt om strafrechtelijke onderzoeken te frustreren.

Van der Putten zou ook geen weet hebben gehad van het 'Kolibri-onderzoek' naar de Hakkelaar. En, wees Teeven er op, het Amsterdamse hof heeft Van der Putten in een andere zaak verweten dat hij in een getuigeverklaring 'de waarheid geweld heeft aangedaan'. “Justitie spuugt in de bron waarvan ze jaren heeft gedronken”, merkte Moszkowicz op.

De ex-politieman zou volgens justitie ook niets mógen verklaren, omdat hij dan zijn ambtsgeheim zou schenden. Bovendien zou hij door advocaten zijn beïnvloed: een persoonlijke aanval van Teeven op mr. Spong die deze pareerde met “Oké, als het hard gaat, dan zal het ook hard gaan.” Hiermee kwam er een wat agressievere sfeer in de zaal. Volgens Spong - die Van der Putten als de 'achilleshiel' van deze zaak ziet - probeert het OM de verdediging in diskrediet te brengen. De raadsman vindt dat justitie Van der Putten poogt te beïnvloeden: jem wacht vervolging voor schending van zijn ambtsgeheim als hij getuigt.

Kroongetuige Karman liet gisteren via zijn advocaat in Nova weten dat hij spijt heeft van zijn besluit te getuigen, omdat de bescherming van justitie amateuristisch is.

De rechtbank beziet vandaag welke getuigen worden toegelaten. De zaak wordt donderdag voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden