HAKKELAAR-PROCES

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De verdedigers van Koos R. vinden dat de Amsterdamse rechtbank die het proces tegen de Hakkelaar behandelt, 'ontoelaatbaar vooringenomen' is en er daarom geen sprake kan zijn van een eerlijk proces.

Advocaten G. Spong en G. Mols hebben daarom gisteren om andere rechters gevraagd, een verzoek dat 's avonds werd afgewezen.

Spong en Mols die de belangen van een van de twee medeverdachten van de Hakkelaar behartigen, zijn verbolgen over de afwijzing door de rechtbank van het verzoek de informatie-analist Drost als getuige op te roepen. De politieman is op 24 april 1995 op een bijeenkomst van de politie in het Bussumse etablissement Jan Tabak geweest, waar een beeld is geschetst van de activiteiten van zware criminelen in de regio, onder wie de Hakkelaar en Koos R.

De verdediging wil weten wat er toen is besproken, omdat zij er van uitgaat dat er toen al zoveel informatie over haar cliënten was, dat er een traditoneel recherche-onderzoek zou kunnen worden begonnen, dat het gebruik van kroongetuigen onnodig zou hebben gemaakt.

Het openbaar ministerie heeft eerder gesteld dat op de Jan Tabak-bijeenkomst slechts globaal is geschetst wat er in de regio speelde en dat er wat onderzoeken in een 'embryonaal stadium' verkeerden. De Hakkelaar en zijn handlangers konden pas worden aangepakt toen kroongetuigen belastende verklaringen aflegden.

Getuigen die er toen in Bussum bij waren, hebben de lezing van justitie vorige week voor de rechtbank in grote lijnen bevestigd. Advocaten Spong en Mols wilden ook nog Drost horen, omdat deze de specialist is, maar de rechtbank oordeelde dat dit niet noodzakelijk was.

De verdediging kwam hier gisteren op terug met een wraking van de rechtbank. “De informatie is zo cruciaal voor de verdediging, dat het ontnemen van de procedurele mogelijkheden als rechtskundig onjuist moet worden gezien”, aldus advocaat Spong. Voor de houding van het openbaar ministerie in deze zaak gebruikte hij rondere bewoordingen. Spong verweet de officieren van justitie arrogante oppositie en een rechtsstrijd die uitmondt in een machtstrijd.

De wraking moet worden gezien in het licht van het verhoor van kroongetuige Fouad Abbas, dat vandaag plaatsvindt. De man heeft met name tegen Koos R. belastend verklaard en indien de rechtbank van de zaak zou worden gehaald, kan het belangrijke getuigeverhoor in de zaak van Koos R. geen doorgang vinden. En het is nog maar de vraag of Abbas bereid is voor een tweede keer in Nederland als kroongetuige op te treden.

Hoewel het wrakingsverzoek niet werd gesteund door de advocaten van de andere verdachten, moest een rechtbank in andere samenstelling (de 'wrakingskamer') oordelen of de opmerkingen van Spong en Mols terecht waren en of de huidige rechtbank de zaak wel verder kon behandelen.

Na een beraad van uren oordeelde de in de haast bijeengeroepen wrakingskamer onder voorzitterschap van mr R. van Os-Lang dat - daargelaten of de rechtbank terecht tot het oordeel is gekomen dat de getuige Drost niet gehoord hoeft te worden - de rechters in ieder geval geen vooringenomenheid kan worden verweten. Waarop vice-president F. Lauwaars met zijn rechters weer plaats kon nemen om de zaak voort te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden