Eindexamen

Hakan staat elke examendag met liefde op voor zijn moeders ontbijt

Hakan Pala Beeld *
Hakan PalaBeeld *

Hakan Pala (15) van het Arentheem College in Arnhem maakt vandaag het examen Engels voor vmbo-kb. Hoe bereidt hij zich voor?

Marissa Klaver

De vooruitblik

Vooral met het kijken van Engelstalige films bereidde Hakan Pala zich voor op zijn eindexamen Engels. De Tweede Wereldoorlog vindt Hakan interessant, hij kijkt graag historische documentaires. "Geschiedenis is echt mijn ding. Die Engelse documentaires zijn leuk, en ik leer er ook nog iets van. Heel handig."

Films kijkt Hakan via YouTube, waar hij ook zijn examentips vandaan haalt. Via een video leerde hij hoe hij een goede planning kon maken. "Ik ben drie maanden van tevoren begonnen met oefenen en ik heb per dag een schema gemaakt: maandag Engels, dinsdag Nederlands, woensdag economie."

Boeken gebruikt Hakan alleen als het moet, hij zoekt zijn kennis liever online op. "Ik ben blij dat Wikipedia en Google bestaan." Toch vindt hij het jammer dat hij zijn examen op de computer moet maken. "Ik doe het liever op papier, dat gaat sneller. Met typen doe je er zeker een half uur langer over."

Het examen van Hakan begint om negen uur, maar zijn wekker ging al om kwart over zes. Hij wil een beetje rustig opstaan. Voor ieder examen maakt zijn moeder een speciaal ontbijt van kaas, komkommer, tomaat en brood met chocola of salami. "En natuurlijk een theetje. Ik sta elke examendag met liefde op als ik dat allemaal mag eten."

Taco Carlier Beeld *
Taco CarlierBeeld *

De terugblik

Toen Taco Carlier examen deed, bestond management en organisatie nog niet. De medeoprichter van fietsenproducent Vanmoof had meer managementbeslissingen in het havo-examen verwacht. "Het is toegepaste wiskunde: de financiële kant van een bedrijf."

Bovenal is het examen praktisch, zegt Carlier. In een van de opgaven wordt leerlingen gevraagd de kosten en baten van het exploiteren van een bedrijfspand uit te rekenen. "Wanneer je direct na de havo een eigen bedrijfje begint of al hebt, komt dat goed van pas."

Leuk vindt Carlier de vraag over het bezorgen van lunchmaaltijden. "Veel jongeren hebben ervaring als bezorger en je moet berekenen hoeveel scooters het bedrijf bij een uitbreiding nodig heeft."

Zelf denkt Carlier dat hij een zesje zou halen. "Samen met mijn financieel adviseur kom ik de vragen wel door, maar het verschil tussen enkelvoudige en samengestelde rente kende ik niet. Als je een paar proefexamens maakt, zit je er zo weer in, maar zo is het best even lastig."

Uit het havo-examen M&O van gisteren

Vraag: Leg uit waarom beleggen in obligaties minder risicovol is dan beleggen in aandelen.

Antwoord: Voorbeelden van een juist antwoord zijn:
Een obligatie geeft een vaste interestvergoeding. Een aandeel geeft een wisselend dividend of geen dividend. / De schommelingen van aandelenkoersen kunnen groter zijn dan die van obligaties. / Bij een faillissement van een onderneming is de kans groter dat een obligatiehouder het belegde vermogen terugkrijgt dan dat een aandeelhouder dit terugkrijgt.

Hoeveel heeft u onthouden van het eindexamen? Test uw kennis. Lees ook de verhalen van andere eindexamenkandidaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden