Haïti wacht op de donaties

Bewoners van Port-au-Prince tussen het puin na de aardbeving. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP)

amsterdam – - Minder dan twee procent van de 8 miljard euro die de internationale gemeenschap heeft toegezegd aan het door een aardbeving getroffen Haïti, is vooralsnog aangekomen. Dat zegt Leslie Voltaire, de speciale gezant van Haïti bij de Verenigde Naties.

Haïti werd in januari van dit jaar getroffen door een krachtige aardbeving waarbij naar schatting 230.000 mensen om het leven kwamen. „Waarschijnlijk willen de landen die het geld toegezegd hebben, eerst een stabiele regering zien in Port-au-Prince met een concreet plan, voor ze het geld daadwerkelijk overmaken”, zegt een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

De Wereldbank, die het geld beheert dat beloofd werd, bevestigde gisteren dat er weinig binnenkomt. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft daarom gezegd dat hij regeringen onder druk gaat zetten om het geld sneller over te maken. Ook de vicevoorzitter van de Wereldbank voor Latijns-Amerika, Pamela Cox, riep landen op niet langer te wachten.

De 8 miljard euro is op een donorconferentie in maart door verschillende landen aan Haïti beloofd. De Nederlandse regering nam geen deel aan die conferentie. Zij had al een bedrag van 111 miljoen euro aan de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) beloofd. Dat is het totale bedrag dat Nederland onder meer via een tv-actie heeft opgehaald.

De 111 miljoen euro komt volgens de SHO en Buitenlandse Zaken goed terecht. Het eind van de ’noodhulpfase’ is in zicht. Het is nog onduidelijk wanneer wordt overgegaan op de ’wederopbouwfase’.

Uit een recente rapportage van de SHO blijkt dat tot nu toe 20 miljoen euro is uitgegeven aan onder meer onderdak, water en voedsel. „De Haïtiaanse hoofdstad is zo goed als verwoest; de regering is uit elkaar gevallen. Om een stabiel land op te kunnen bouwen, is geld én tijd nodig”, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De SHO verwachten nog drie tot vijf jaar hulp te verlenen in Haïti.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden