Haiders FPü regeert ondanks EU-dreiging

Het dreigement van de overige veertien EU-lidstaten om de contacten met Wenen te bevriezen als de FP & Ouml; in Oostenrijk gaat meeregeren, heeft niets uitgehaald. De extreem-rechtse partij heeft gisteravond een regeerakkoord gesloten met de conservatieve üVP.

üVP-leider Wolfgang Schüssel kondigde gisteravond in Wenen, ,,iets heel nieuws'' aan. ,,Dat is het gevolg van de boodschap die de kiezers op 3 oktober vorig jaar hebben gegeven. Die wilden iets nieuws en dat krijgen ze. We zeggen ja tegen de Europese integratie, we zeggen ja tegen de markteconomie, we willen van Oostenrijk een van de meest gezinsvriendelijke landen ter wereld maken. Er gaat een frisse wind waaien.''

De persconferentie van de aanstaande premier begon vierenhalf uur later dan gepland. Naar verluidt, heeft president Klestil, zelf afkomstig uit de üVP, zich tot het laatst tegen regeringsdeelname van de FP & Ouml; verzet.

Ook Haider benadrukte dat de kiezers na 30 jaar van regeringen met socialisten iets anders willen. ,,Twee even sterke partijen zorgen daar nu voor. Het is ook geen schande om je voor je eigen land in te zetten en er trots op te zijn en tegelijk aan integratie van Europa te willen werken.

Over de inhoud van het regeerprogramma, werden geen mededelingen gedaan. Het zou weinig spectaculairs bevatten. Het akkoord wordt vandaag aan president Klestil voorgelegd, die ermee moet instemmen.

Met het oog op de internationale kritiek verwacht Schüssel ,,een moeilijk tijd. Het gaat nu niet meer om partijen, hier wordt het hele land op de proef gesteld. Wij zijn geen half autoritair ontwikkelingsland, maar een ontwikkelde, intelligente democratie.'' Haider zei de handschoen op te pakken: ,,Wij zullen ze beschamen, de critici. Wij zullen allen met vooroordelen uitdagen hier te komen, en hun ongelijk bewijzen''.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd ook sancties tegen Oostenrijk in te stellen nu de extreem-rechtse FP & Ouml; in de regering komt.

Premier Kok koos in de Tweede Kamer voor een terughoudende opstelling. Hij liet het bij de opmerking dat de nieuwe Oostenrijkse regering met ijzeren precisie op haar daden beoordeeld zal worden. Kok voegde eraan toe dat koningin Beatrix haar vakantie in Oostenrijk volgende week niet afzegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden