Hahn maakte fundamentele keuze tegen haat

In Bilthoven wordt morgen begraven dr. K.J. (Henne) Hahn, die zaterdag na een lange ziekte is overleden. In Bilthoven was hij in 1940 terechtgekomen na zijn vlucht met zijn Joodse vrouw Renate uit het huidige Tsjechië. Zonder Hitler was de filosoof, taalgeleerde en Rilke-kenner Hahn vast hoogleraar in Praag geworden, maar in Nederland liep zijn carrière anders: hij ging in de politiek. Die belangstelling was in zijn studietijd gewekt door contacten met anti-nazistische katholieke intellectuelen.

Na 1945 maakte Hahn ,,een fundamentele keuze tegen de haat''. Hij behoorde tot de kleine kring die meteen begon de culturele en wetenschappelijke banden met Duitsland aan te halen, als een missie.

Zijn leven daarna was gewijd aan de Katholieke Volkspartij en aan de Europese christendemocratie - Luxemburg, Rome. Hij schreef artikelen onder meer voor het dagblad De Tijd en het weekblad De Linie en Te Elfder Ure -verwant aan de katholieke Doorbraak. De wetenschapper zat de journalist vaak in de weg: dat gründlich Deutsche van zijn betogen viel de Nederlandse krantenredacties zwaar.

Maar de onrustige polyglot Hahn had in het christendemocratische wereldje tussen 1950 en 1980 een buitengewoon netwerk. Hij kende iedereen, in de politiek -van Adenauer tot Lubbers, in de universitaire wereld, in de rk kerk. Altijd was er wel ergens op aarde een congres te bezoeken, een voordracht te houden, een hoog iemand te spreken. Revolutionaire denkbeelden waren niet de zijne, maar conservatieve nog minder. Zijn rk moest een open, geen verstarde kerk zijn; christen-democratische politiek moest progressief, sociaal zijn, het humane dienen, het evenwicht tussen sociaal engagement en de eerbied voor de geestelijke vrijheid van de individu.

Na zijn afscheid van het kantoor van de Europese christendemocratie in Rome in 1980, keerde Hahn terug naar Bilthoven. Hij bleef de zaken in kerk en politiek volgen, en meedoen als het kon. Zo ijverde hij nog in 1993 voor eerherstel van de Tsjechische kerkhervormer Johannes Hus. Want ook dat was een droeve geschiedenis van haat en geweld en daarmee kon Henne Hahn nooit vrede hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden