Hagelverzekering te duur voor boer

Hagelschade | Noodweer leidde tot grote schade bij boeren in Brabant en Limburg. Waarom zijn ze niet verzekerd?

Natuurlijk, het is ongelooflijk triest voor getroffen boeren, maar het is hier geen rampgebied, zei staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken woensdag tijdens een bezoek aan Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant. Op financiële hulp uit een noodfonds van de overheid hoeven boeren met water- en hagelschade niet te rekenen.

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), betrokken provincies en gemeenten menen dat het wél gaat om een natuurramp. Maar volgens Van Dam is dat pas het geval als bijvoorbeeld de dijken in de helft van Nederland doorgebroken zijn. Daarbij, zei hij, hadden akkerbouwers zich kunnen verzekeren tegen de gevolgen van het noodweer - hagelstenen met de grootte van een tennisbal. "Bovendien", aldus Van Dam, "subsidieert de overheid al jaren tweederde van het premiebedrag." In 2016 bedraagt die subsidie in totaal 9 miljoen euro.

Maar veel agrariërs hebben zo'n zogeheten brede weersverzekering niet. Hans Huijbers, voorzitter van de regionale ZLTO, zegt dat de onverzekerde schade bij akkerbouwers en tuinders in Zuidoost-Brabant zo'n 500 miljoen euro is.

Glastuinders zijn verplicht hun kassen te verzekeren, om de financiering bij de bank rond te krijgen. Ook hebben veel bedrijven een inboedelverzekering op gebouwen, stallen, zonnepanelen en auto's. Volgens het Verbond van Verzekeraars waren maandag al 450 schadeclaims met een waarde van 150 miljoen euro binnengekomen.

Van de akkerbouwers heeft zo'n vier tot vijf procent een brede weersverzekering, zegt Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Waarom zo weinig? Faassen: "Het blijven ondernemers. Als het nuttig was geweest, waren de verzekeringen heus wel massaal afgesloten. Een groenteteler betaalt al gauw duizenden euro's premie per jaar voor een brede weersverzekering, de overheidssubsidie meegerekend. Daarover moet hij nog 21 procent assurantiebelasting betalen. Bovendien loopt z'n eigen risico op tot 30 procent van het verzekerd bedrag."

Dan zijn er ook nog andere eisen. Faassen: "Om iets te kunnen claimen moet minstens 30 procent van zijn gewassen verloren zijn gegaan. Het moet een bepaald aantal millimeter per uur geregend hebben. Uiteindelijk krijgt een vollegrondteler maximaal 30 procent van de schade vergoed terwijl hij verplicht al zijn akkers moet verzekeren."

Volgens Faassen maken akkerbouwers simpelweg een berekening. Zijn conclusie: "Ondernemers moeten te veel premie betalen, zeker voor dure gewassen, en bij schade krijgen ze bijna geen geld terug. Daarnaast geldt de brede weersverzekering alleen voor water dat van boven komt. Wij hebben ook te maken met grondwater, dat anderhalve meter hoger staat dan normaal. De schade daarvan, keert de verzekering sowieso niets uit."

Faassen, zelf bomenkweker, wijst erop dat juist nu de werking van de brede weersverzekering geëvalueerd wordt. "Als veel agrariërs deze zouden gebruiken, was zo'n evaluatie niet nodig geweest."

Staatssecretaris Van Dam gaat met banken overleggen hoe ze de getroffen tuinders en telers kunnen helpen. Hij wil de banken helpen door borg te staan voor kredieten. Huijbers en Faassen stellen dat veel (vooral kleine) bedrijven failliet gaan zonder hulp uit Den Haag en wijzen op de uitzonderlijke situatie.

Faassen: "In België zijn bepaalde regio's als noodgebied verklaard. In de Loire-streek in Frankrijk en delen van Zuid-Duitsland ook. Daardoor kunnen agrariërs dáár op regionaal niveau wél aanspraak maken op een financiele regeling. LTO, de provincies Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten werken samen aan een schadedossier om het Rijk te overtuigen toch met financiële hulp te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden