Hagel: VS overwegen rebellen Syrië te bewapenen

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in Aleppo. Beeld afp
Een strijder van het Vrije Syrische Leger in Aleppo.Beeld afp

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft toegegeven dat zijn regering niet langer uitsluit om de Syrische rebellen te bewapenen. Het is de eerste keer dat een hoge Amerikaanse functionaris openlijk heeft gezegd deze politiek te heroverwegen.

Ondertussen heeft er in het soennitische dorp Bayda donderdagavond een bloedbad plaatsgevonden. Hierbij zouden zeker 150 mensen om het leven zijn gekomen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het Syrische leger mannen, vrouwen en kinderen vermoord.

De regeringstroepen trokken, ondersteund door aan Assad loyale strijdgroepen, een dodelijk spoor door Bayda, een dorpje vlak bij de kuststad Banias.

Het zou gaan om 150 slachtoffers, terwijl eerder werd uitgegaan van zeker 50. Dat zeggen waarnemers die sympathiseren met de rebellen vrijdag. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Hoeveel doden er echt zijn gevallen en om wie het precies gaat, is niet onafhankelijk te verifiëren in het door oorlog verscheurde land. De communicatielijnen met Bayda zijn door het regime volledig afgesloten.

Op een pro-Assad Facebookpagina zijn foto's gepost die zouden zijn gemaakt in Bayda. Hierop is onder anderen een lange rij mannen te zien, die allemaal zijn geblinddoekt en zouden wachten op hun executie. Via Twitter worden er filmpjes rondgestuurd die zouden zijn gemaakt in het dorp na de slachting. Deze zijn heel expliciet: er liggen overal bebloede lichamen op straat. Het is niet te controleren of dit materiaal daadwerkelijk vandaag en gisteren in Bayda is gemaakt.

Overval
Volgens de nieuwszender Al Jazeera zijn er berichten dat de aanval volgde op een door rebellen geïnitieerde overval van een bus vol Assad-supporters. Daarbij zouden tenminste zes doden en 20 gewonden zijn gevallen.

De Syrische Nationale Coalitie sprak vrijdag van 'een grootschalig bloedbad' waarvoor het regime-Assad verantwoordelijk werd gesteld. Het Syrische persbureau SANA meldde dat er 'terroristen' zijn gedood, waarmee gewapende rebellen worden bedoeld.

undefined

Bayda vanuit de lucht Beeld Google Maps
Bayda vanuit de luchtBeeld Google Maps
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden