Hagel, een 'in-your-face' nominatie voor Israël en haar lobbygroep

Chuck Hagel die vandaag wordt voorgedragen als nieuwe minister van defensie.Beeld ap

Door de gematigde Republikein Chuck Hagel als nieuwe minister van defensie voor te dragen, geeft president Obama de Israëlische premier Netanyahu een duidelijke boodschap. 'Een ongelofelijke controversiële keuze', reageert senator Lindsey Graham. Hij sprak gisteren op CNN van een 'in-your-face nominatie naar iedereen die Israël een warm hart toedraagt'.

Niet dat Hagel Israël ooit iets heeft misdaan. Hij durfde kritiek te leveren op de 'Joodse lobby' in Amerika die intimiderend gedrag zou vertonen. Door te spreken van Joodse lobby en niet van Israël-lobby zou hij zich volgens sommigen antisemitisch hebben uitgelaten. Ook heeft hij twijfels geuit over de effectiviteit van de door Israël zo gewenste sancties tegen Iran.

Niet verwonderlijke dat de Israël-lobby allerminst gelukkig is met de keuze voor Hagel. Was de lobby geslaagd in haar opzet de benoeming te blokkeren, dan was daarmee duidelijk dat de VS alles van Israël zouden pikken, 'hoe ver ze ook naar rechts leunen, hoeveel nederzettingen zij ook bouwen, hoeveel Palestijnen zij ook uit hun land zetten of mishandelen', zegt de Amerikaanse buitenlanddeskundige M. J. Rosenberg die jarenlang werkzaam was op Capitol Hill.

Maar Obama bleef doof voor hun bezwaren. Dat is een signaal dat de liefde van de VS voor de Israëlische broeders niet langer onvoorwaardelijk is. De 2,3 miljard dollar aan financiële steun waarmee wapens kunnen worden gekocht, de veto's in de VN-veiligheidsraad waarmee resoluties tegen Israël in de prullenbak verdwijnen, de harde taal naar de Iraanse machthebbers, voor de Israëliërs zijn het zekerheden die plots een minder stevig fundament hebben. 'Er is maar één manier om Israël een boodschap te sturen die wordt gehoord; dat is de nominatie van Hagel', zei Rosenberg op Al Jazeera.'

Saillant is ook de opmerking van de Amerikaanse senator Rand Paul, één van de beoogde kandidaten die de Republikeinen in 2016 het presidentschap moet bezorgen. Vandaag zei hij nota bene in Israël zelf dat Amerika zich het niet kan veroorloven om geld naar het buitenland te blijven sturen, zelfs niet naar bondgenoten als Israël.

De huidige onverzoenlijke koers van Netanyahu begint een probleem te worden voor de Amerikanen. 'Feit is dat de belangen van de VS worden geschaad door de huidige koers van Israël', stelt Rosenberg. 'Of we het nu leuk vinden of niet, de VS en Israël worden gezien als een koppel. Een Israëlische regering die wordt gedomineerd door ultranationalisten, racisten en fascisten heeft invloed op onze status in de wereld.'

Als de voortekenen niet bedreigen, zal die status er op korte termijn niet beter op worden. Deze maand kiest Israël haar nieuwe parlement. Dat Netanyahu premier blijft, lijkt wel zeker. De vraag is alleen met welke coalitie hij een regering vormt. Met de rechtse of de ultrarechtse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden