HagaZiekenhuis staakt geruzie

Onderzoek naar hoger sterftecijfer Twee hartchirurgen worden ontslagen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Het HagaZiekenhuis laat onderzoek doen naar de verhoogde sterftecijfers onder geopereerde hartpatiënten. Het is volgens bestuursvoorzitter Chiel Huffmeijer echter onwaarschijnlijk dat er een relatie is met de problemen tussen de vier hartchirurgen van de Haagse instelling.

Nadat de vakgroep in november 2011 zelf de communicatieproblemen bij de ziekenhuistop had aangekaart, hebben twee oud-hoogleraren de zaak onderzocht. Die concludeerden dat er een 'potentieel risico' voor patiënten was, maar ook dat de kwaliteit niet in gevaar was. "De patiëntveiligheid was dus niet in het geding", benadrukte Huffmeijer tijdens een persconferentie.

Wel bevestigden de onderzoekers het vermoeden dat de vakgroep in de periode 2007-2010 te lage sterftecijfers had doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie (NvT). Die gebruikt deze cijfers om de kwaliteit van de zestien Nederlandse hartcentra te vergelijken en te verbeteren. "Wij zijn bij ons beleid altijd uitgegaan van eigen cijfers en hadden geen zicht op die van de NvT", aldus Huffmeijer. Wel heeft het ziekenhuis inmiddels de dossiers van alle 197 sinds 2004 overleden patiënten onderzocht. Dat leverde volgens hem niks verkeerds op. "Om het zeker te weten, laten we daar nu extern naar kijken." Binnen twee weken moet dat onderzoek zijn afgerond.

Want ook volgens eigen registratie piekte het sterftecijfer in de periode 2007-2010 op 4,8 procent. Het landelijk gemiddelde is 3 à 3,5. De uitschieter kan Huffmeijer alleen verklaren door de systematiek van het sterftecijfer. Als het ziekenhuis toevallig in een periode meer ernstig zieke patiënten binnenkrijgt, betekent dat automatisch een groter risico op overlijden.

Sinds november is wel een reeks maatregelen getroffen. De leidinggevende van de vakgroep is vervangen door een interimmer en vanaf vandaag door een hoogleraar cardiochirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Verder is de overeenkomst met een tweede hartchirurg opgezegd. Beiden werken, in afwachting van de juridische afwikkeling, gewoon door. Dat kan, aldus een zegsman, omdat op hun technische kunnen geen aanmerkingen zijn gemaakt en omdat de vakgroepleiding is vervangen. Ook de Inspectie voor de Gezondsheidszorg doet inmiddels onderzoek, meldde ze gisteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden