NieuwsOnderwijs

Haga Lyceum wil niet verhuizen naar tijdelijk gebouw

Exterieur van een leegstaand schoolgebouw aan de Reinaert de Vosstraat waar de de gemeente Amsterdam een deel van de leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum wilde onderbrengenBeeld ANP

Het schoolbestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam wil geen gebruikmaken van een tijdelijk schoolgebouw dat de gemeente heeft aangeboden. 

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) schrijft aan de gemeenteraad dat de stichting achter de middelbare school bezwaar heeft aangetekend. Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) "geeft daarmee de indruk geen gebruik te willen gaan maken van het pand aan de Reinaert de Vosstraat", aldus Moorman.

De school bevestigt dit op de eigen website: "In tegenstelling tot de beweringen in de door de gemeente Amsterdam verzonden brief, beginnen de lessen gewoon weer in ons eigen vertrouwde gebouw aan de Naritaweg 30."

Het Haga Lyceum houdt vast aan de eigen uitbreidingsplannen, ondanks problemen met de gemeente, de Onderwijsinspectie en minister Arie Slob, die het schoolbestuur weg wil hebben. Volgens de inspectie verzuimt de school leerlingen "de waarde van democratie en rechtsstaat" bij te brengen. Bestuurders zouden volgens de AIVD banden hebben met mensen die in extremistische kringen verkeren.

Allerlei procedures lopen nog, ook over de nieuwbouwplannen van de islamitische middelbare school. In de tussentijd blijft de school in het bestaande pand aan de Naritaweg.

Daar is plaats voor 220 leerlingen. In het aangeboden pand aan de Reinaert de Vosstraat zouden nog eens 500 scholieren passen. Het zou per 2 september beschikbaar zijn. De scholen in de hoofdstad beginnen aanstaande maandag weer.

Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft zijn zorgen over de situatie overgebracht aan minister Slob.

Lees ook:

Het Haga Lyceum mag zelf geen extra lokalen bouwen

De gemeente Amsterdam heeft een subsidieaanvraag voor een forse uitbreiding van het Cornelis Haga Lyceum terecht afgewezen. De bestuursrechter heeft de stichting achter de islamitische middelbare school ongelijk gegeven in een kort geding over de kwestie.

Waarom kreeg het Haga-lyceum in één schooljaar twee compleet verschillende beoordelingen?

De twee rapporten die de Onderwijsinspectie in acht maanden tijd over het Cornelius Haga Lyceum schreef, bevatten totaal verschillende conclusies. De inspectie is onder druk gezet, denkt advocaat van de school Wouter Pors.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden