UpdateHaga Lyceum

Haga eist verbod openbaren inspectierapport

Beeld ANP

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam wil dat de Inspectie van het Onderwijs het meest recente rapport over de islamitische middelbare school intrekt en herziet. Ook wil de school een verbod op het openbaar maken van het rapport. Dat is de inzet van een kort geding dat donderdag dient in Den Haag.

“De inhoud van dit rapport is op vele punten onjuist, onzorgvuldig, onrechtmatig en in strijd met de wet”, staat in de dagvaarding. Volgens de school zijn er geen aanwijzingen gevonden van “ernstige signalen” dat er op de onderwijsinstelling sprake zou zijn van een “klimaat gericht op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving”.

Volgens de veiligheidsdienst AIVD lopen er mensen op de school rond die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer willen wijden. Ook zouden betrokkenen in contact hebben gestaan met het Kaukasus Emiraat, een terreurbeweging.

Acht onderzoekers, twee maanden lang 

Naar aanleiding van deze berichten heeft de inspectie aanvullend onderzoek gedaan. Volgens de advocaat van de school, Wouter Pors, waren acht onderzoekers twee maanden lang in wisselende samenstelling dagelijks op het lyceum te vinden. Ze spraken volgens hem alle leerlingen en woonden alle lessen en vrijdagpreken bij.

De inspectie stelde onder meer vast dat de directeur-bestuurder van het Haga Lyceum een inkomen had dat boven de wettelijke grens van topinkomens lag. Volgens de school is het rapport onvolledig en onjuist over de terugbetaling van het teveel ontvangen salaris. Het Haga zegt ook dat de financiële continuïteit van de school geen gevaar loopt, in tegenstelling tot wat de inspectie stelt. Volgens Pors is de jaarrekening van 2018 met een positief resultaat vastgesteld.

Verder stelde de onderwijsinspectie dat de directeur-bestuurder zou “flirten” met mensen met extreme opvattingen. ‘’Dat heeft niets te maken met hoe de school wordt gerund”, aldus de raadsman. Hij meent dat de berichten van de AIVD invloed hebben gehad op de onderzoeksresultaten van de inspectie. Voor sluiting van de school vreest hij niet.

Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs wil niet reageren voorafgaand aan de rechtszaak.

Verdubbeling 

Bij het Haga Lyceum hebben zich voor komend schooljaar tot nu toe 178 nieuwe leerlingen gemeld, volgens directeur-bestuurder Söner Atasoy. Volgens hem komen er wekelijks nog drie tot vier aanmeldingen bij. Dat zou al met al ruim een verdubbeling van het huidige aantal leerlingen betekenen.

Het lyceum telt op dit moment al ruim 170 leerlingen, zei Atasoy eerder. Het gaat om eerste- en tweedeklassers. Op de huidige locatie aan de Naritaweg, waar de school in 2017 de deuren opende, is plek voor tweehonderd scholieren. Uitbreiding is dus noodzakelijk. Volgens advocaat Wouter Pors is de gemeente wettelijk verplicht hieraan mee te werken.

Onderwijswethouder Marjolein Moorman zei eerder dat ze pas over extra huisvesting wil praten als het bestuur is opgestapt en er een deugdelijk interim-bestuur zit.

Lees ook: 

Haga Lyceum spant kort geding aan tegen de Staat

Het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam spant donderdag een kort geding aan tegen de Staat in verband met eennog niet gepubliceerd rapport van de onderwijsinspectie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden