Hadden wíj dat maar, dat fijne communisme

Toch nog een voordeeltje ontdekt aan het communisme. Het systeem kent geen reclame en daardoor geen knellend schoonheidscorset voor vrouwen. VPRO-programmamaakster Sunny Bergman is er laaiend over. In Cuba ziet ze hoe trots vrouwen zijn op hun lichaam en hoe seksueel vrijgevochten. En dat allemaal dankzij good old Marx!

Maar het communisme behoedt niet alleen de tere damesziel voor duivelse commerciële invloeden, het stimuleert ook de homo-emancipatie. Bergman voert Mariela Castro op, dochter van dictator Raúl, en bewierookt de seksuologe als een heilige. Ze vertelt er niet bij dat deze 'voorvechtster van mensenrechten' deel uitmaakt van de communistische elite en zich fel verzet tegen ieder die papa's partijlijn waagt te bekritiseren. Dat deze Mariela de homo-strafkampen van haar oom Fidel heeft gebagatelliseerd tot 'fabeltjes en overdrijvingen' komt in Bergmans 'Sunny side of sex' evenmin aan de orde.

De ware aard van Mariela Castro werd onlangs geschilderd in een Volkskrant-opiniestuk van mensenrechtenactivist Kees van Kortenhof van de Stichting Glasnost. "Ze zwijgt consequent over de vervolging van alle dissidente homo's, politieke activisten, onafhankelijke vakbondsmensen en kritische kunstenaars." Bij de Wereldomroep verdedigt Mariela eind oktober de onderdrukking van meningsvrijheid in haar land. "Als jullie als Wereldomroep zouden pleiten voor een heel ander politiek systeem in Nederland, zou het met jullie vrijheid ook snel gedaan zijn." Tot zover de patrones van de homobevrijding.

Bergman gaat ook op bezoek in Oeganda. Daar worden homo's wel onderdrukt. Boosdoener is de kerk, die homo's de doodstraf toewenst. Nu brengt Bergman de tirannie wel in beeld, en terecht. Kort ervoor verschijnt ze bij 'P & W' om 'Sunny side of sex' te promoten. Ook daar weer lovende woorden over het reclamevrije vrouwen- en homoparadijs van de Castrootjes. "Wij denken altijd dat het Westen het eindstation is van allerlei ontwikkelingen, maar we kunnen nog veel van hen leren", predikt ze.

"Oh ja", haakt tafelgenote Lousewies van der Laan meteen in. "Ik vond het altijd heerlijk, al die reclamevrije straten in de Sovjet-Unie. Dat je niet voortdurend wordt verteld hoe mooi, slank en strak je moet zijn." De D66'ster is keurig gekleed, gekapt en gelippenstift. Te wijten aan die vervloekte reclame of zou ze het misschien zèlf willen?

Behalve onder reclame heeft het seksuele plezier in Nederland ook ernstig te lijden onder het geloof, vindt Bergman. "We gaan gebukt onder onze christelijke erfenis", zegt ze, terwijl op het andere net 'Oh oh Cherso' tekeergaat. Jeroen Pauw is het geheel met haar eens. "Wij zuchten onder het calvinisme." Zou dit een tragicomedy zijn in plaats van een talkshow? Bergman onderzoekt in Oeganda of ze haar binnenste schaamlippen moet uitrekken ter verhoging van seksueel genot, en gaat in Cuba op visite bij een 'lekker ding' met wie ze ooit vreemdging.

Pauw onthult begin oktober dat hij met meer dan tweehonderd vrouwen het bed heeft gedeeld. Moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten, maar om dan te suggereren dat je zo wordt onderdrukt door het christendom en dat het communisme zo'n fijn alternatief is...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden