Hadden alle sporters maar zo'n lef als Timo

Van sommige sporten denk je dat ze niks dan vriendelijkheid en vrolijkheid behelsen. Toch? De sporten die je op een zwoele zomeravond op de camping doet: volleybal, blokjesvoetbal, badminton, tafeltennis.

Maar niks is minder waar. Tafeltennis blijkt net zo'n vuile sport als wielrennen, vol intrigues, argwaan en achterdocht. En doping. In ieder geval vol mechanische doping. Dat las ik afgelopen week tenminste op de website van de NOS.

Ik had al wel eerder een en ander vernomen over geheimzinnige lijmpraktijken inzake de batjes waar mee gespeeld wordt. Maar dat er een hele wereld van tafeltennisbatjesdoping achter schuil gaat, kon ik niet vermoeden - tot ik erin dook.

Net als een motortje in een fietsframe een fiets meer snelheid geeft, geeft lijm op een batje het tafeltennisballetje meer snelheid. Het balletje wordt als het ware gekatapulteerd, omdat het héél even blijft hangen op het batje. Lijm op het batje is jaren terug al verboden. Niet vanwege het katapulteffect overigens, maar omdat je als tafeltennisser continue met je neus boven je batje hangt. En de lijmdampen zijn nogal ongezond.

Uiteraard gingen de niet voor één gat te vangen toppers - voornamelijk gehaaide Chinezen - aan de slag met andere middelen. Lange tijd werden die gedoogd, omdat ze niet opgespoord konden worden. Daar komt deze week verandering in, dankzij de Duitse klokkenluider, en tevens Europees kampioen, Timo Boll. In een groot interview met de Frankfurter Algemeine onthult hij het hele batjesdopingschandaal.

De Chinezen hebben veel geld over voor tafeltennis en hebben de wetenschap erbij gehaald, verhaalt hij. Scheikundigen hebben een speciale mix van chemicaliën ontwikkeld, waarmee de Chinese batjes behandeld en plakkerig gemaakt worden. Daarmee slaan de spelers onhoudbare topspins - topspins die zonder die mix dood aan hun eigen kant van het net zouden neerploffen. Boll heeft het zelf gevoeld: hij heeft wel eens zo'n batje gepikt en uitgeprobeerd toen hij in China was.

Als die vermaledijde Chinezen de plakmix nu gewoon openbaar maakten, dan was er niks aan de hand. Dan was er sprake van een level playing field. Maar ze houden de wetenschap voor zichzelf. En daardoor is er geen kruid tegen hun spel gewassen. Dat is oneerlijk, vindt Boll. De Chinezen zijn zich overigens van geen kwaad bewust: hun sterspeler Wang Hao heeft zelfs een keer live op televisie laten zien hoe hij zijn batje prepareert.

Nu klinkt tafeltennisbatjesdoping als het perfecte scrabblewoord, een woord ook dat op de lachspieren werkt. Maar natuurlijk heeft Timo Boll gelijk. Tegen iemand met een geprepareerde fiets fietsen is net zo oneerlijk als tegen iemand met een geprepareerd tafeltennisbatje spelen. Het is bovendien allebei verboden. Nu hij al zijn kennis en ervaringen eens een keer goed aan de grote klok heeft gehangen, heeft de internationale tafeltennisfederatie eindelijk gereageerd.

Een Duitse scheikundige heeft een test ontwikkeld waarmee het gebruik van chemicaliën op batjes kan worden aangetoond. Komende week begint het WK tafeltennis voor landenteams, in Kuala Lumpur. En voor het eerst in de geschiedenis zullen daar tafeltennisbatjesdopingcontroleurs rondlopen. Als dat een succes wordt, kunnen de Chinezen komende zomer in Rio hun vuile spelletjes wel vergeten.

Ik vind dat mooi. Hadden alle sporters maar zo'n lef als Timo Boll, staken ze allemaal hun nek maar zo uit. Noemden alle sporters man en paard maar eens zoals hij gedaan heeft. Dan was de sport een heel stuk schoner.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden