Had ik maar een boerka aangehad!

Arrestatie van vrouwen in boerka, gaat dat inderdaad niet veel te ver? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Die willen dat niet gesluierde vrouwen, maar hun mannen worden aangepakt.

Natuurlijk is het dwaasheid een vrouw, die een boerka draagt, te arresteren. Wie gearresteerd moeten worden, zijn de mannen, die hun vrouwen dwingen er zo bij te lopen.

In het boek ’Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hosseini staat hoe Mariam door haar man gedwongen wordt een boerka te dragen. Hij zegt: ’Het gezicht van een vrouw is alleen een zaak van haar man’. De vrouw als bezit van de man. Dit heeft niets met een godsdienstige overtuiging te maken, dit is machtswellust. En dat kunnen wij in Nederland niet tolereren.

Jenny Muilwijk Purmerend

In Nederland moeten we ons kunnen identificeren. De pet-, hoed-, helm-, sjaal- en zonnebrildragers kunnen snel de herkenning in de weg staande attributen verwijderen. Waarom zou dat ook niet met het gezichtsbedekkende deel van de boerka kunnen? Ook dragers van een boerka moeten zich kunnen identificeren en het zal niet moeilijk zijn om de boerka zo te maken dat aan de identificatieplicht kan worden voldaan.

Riet Boon Hilversum

In 1990 reisde ik in een gezelschap van vijf personen, van wie drie vrouw, door het mooie Egypte. Wij liepen er echt niet halfnaakt bij: lange of driekwart broek, blouse en een hoofddoek tegen het opwaaiende zand en met het oog op moskeebezoek. Wij vrouwen werden constant lastig gevallen en met de ogen uitgekleed door Egyptische heren. Ikzelf werd tweemaal ten huwelijk gevraagd. Toen ik weer in het vliegtuig zat dat opsteeg in Luxor, keek ik naar beneden en dacht: had ik maar een boerka aangehad!

Nanda van Beek ’s-Hertogenbosch

Het is toch eigenlijk vreemd dat je islamitische vrouwen die door hun man gedwongen worden een boerka te dragen, gaat arresteren. Wees zo flink om voor de man een bon uit te schrijven en hem naar het politiebureau te laten komen voor een gesprek en het noteren van persoonlijke gegevens. Daaruit kan dan blijken of hij lid is van een terroristische organisatie.

Ineke Remijnse Edam

Geen land hoeft gezichtsbedekkende kleding te tolereren. Ook Nederland niet. Men kan dit probleem op een wat efficiënter en toch harde manier aanpakken. Een beter resultaat dan arrestatie bereikt men door de boerkadraagsters het leven onmogelijk te maken, door ze overal de toegang te verbieden. Zij kunnen hun toevlucht zoeken tot de islamitische winkels, maar die zijn er niet zo veel, dus dan zullen zij wel tot inkeer komen.

S.Vos Roermond

Een nikaab is geen gezicht achter een balie, in een kinderdagverblijf enzovoorts. Maar voer uitsluitend een ontmoedigingsbeleid. Vrouwen die door hun man gedwongen worden tot het dragen van zo’n gewaad help je niet met een verbod, hun mannen verbieden dan hun vrouwen buiten te komen. Een verbod en arrestaties zijn onzin.

H. Bronkhorst Nuenen

Sommige moslima’s vinden dat zij de boerka mogen dragen op grond van levensbeschouwelijke overtuiging. Toestaan van dit levensbeschouwelijke argument door de overheid betekent dat het naturisten en verlichtingshumanisten ook moet worden toegestaan openbaar naakt te zwemmen. Onder verwijzing naar levensbeschouwelijke rechten.

B.Th. Steynis Almelo

Zo af en toe zie ik bij mij in de buurt een vrouw in een boerka lopen. Ik vind het geen prettig gezicht. Tegelijk besef ik dat zij het waarschijnlijk als haar religieuze plicht beschouwt. Moet een stijl van kleden die mij en vele anderen als onaangenaam treft om die reden verboden worden? Dat is de vraag. In onze liberaal-democratische samenleving heeft ieder het recht om zich te kleden als hij of zij zelf wil. Het idee van een kledingpolitie zoals in Iran of Saoedi-Arabië staat me tegen. We moeten uitingen van medeburgers verdragen, zelfs als die ons niet bevallen. Pas als een uiting anderen in de uitoefening van vrijheidsrechten belemmert, is de grens van de tolerantie bereikt.

Johan Bohlmeijer Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden