'Had ik Fatima maar thuis gehouden'

Vrouwen met automatische geweren, ergens in Syrië. Of vrouwen uit Nederland daar meevechten is onduidelijk. Beeld Trouw

Zo'n twintig jonge moslimvrouwen uit Nederland zijn naar Syrië gegaan om zich bij hun strijdende mannen te voegen. Hoe komt een meisje daar terecht, hoe houd je haar tegen, en wat doet dit met de familie in Nederland? Trouw sprak een vader uit de Haagse Schilderswijk.

"Fatima was nog zo jong en idealistisch. Zo gelovig en eerlijk. We dachten er niets ergs van. We vonden dat ze haar plicht deed door haar man te volgen en voor hem te zorgen, waar hij ook heen ging. In dit geval Syrië. Nu hebben we spijt."

Aan het woord is een emotionele vader. De Marokkaans-Nederlandse familie el-Hadjari is verscheurd. Pater familias Ahmed el-Hadjari (45) is een strenge, zeer orthodoxe moslim. Hij regeert thuis met harde hand, waar hij eerlijk voor uitkomt. Zijn echtgenote en dochter zijn thuis, maar dat is aan niets te merken. Ze tonen zich niet aan een vreemde man. Zijn oudere dochter Fatima (23) zit in Syrië.

"Ik had een moment van zwakte door mijn dochter naar haar man in Syrië te laten gaan en niet tegen te houden. Was ik op dat moment maar strenger geweest. Nu wil mijn jongere dochter ook naar die oorlog, naar haar zus. Ik doe alles om haar tegen te houden. Alles."

Ongeveer twintig vrouwen
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt dat ongeveer twintig vrouwen hun vriendje of man achterna naar Syrië zijn afgereisd, maar meldt niet wie dat zijn en waar ze precies vandaan komen. Of de Nederlandse vrouwen daar ook de wapens ter hand nemen, is nog onduidelijk. Alleen van djihadistes uit andere Arabische landen zijn beelden met geweren op internet te vinden.

Van Fatima is niet bekend of ze is geronseld. Haar vader weet alleen dat ze haar man - die strijdt tegen de regering-Assad en nu ook tegen de zeer extremistische strijdgroep Isis - achterna is gereisd en dat ze via zijn contacten daar bij hem is aangekomen.

Fatima's vader Ahmed denkt er het zijne van. "Ik verwacht niet dat mijn dochter daar vecht. Ze is daar met haar man, als die nog leeft. Ik hoor allerlei verhalen over vrouwelijke djihadisten. Op het Arabische internet lees ik daar van alles over. Meisjes zijn daar niet alleen om voor hun echtgenoot te zorgen, maar ook voor die andere strijders, als u begrijpt wat ik bedoel."

Deze vader spreekt niet graag over het seksleven van zijn dochter, maar na verloop van tijd begint hij toch te vertellen. "Ik lees en hoor dat de meisjes daar ook het moreel van de strijders op peil houden. Ze sluiten tijdelijke huwelijken met andere vechters om seks met ze te hebben. Na de gemeenschap scheiden ze weer. Ik vrees dat mijn dochter hetzelfde meemaakt en dat mijn jongere dochter ook daarvoor zal worden gebruikt."

Dochter Fazila (19) wil haar zus achterna naar 'al Shaam', zoals Syrië in het Arabisch wordt genoemd. Uit angst dat ze ook vertrekt, heeft haar vader haar paspoort opgeborgen. Ook mag ze niet zonder begeleiding over straat. Fazila zit niet meer op school, in de praktijk komt het erop neer dat ze de hele dag thuis zit. Tegenwoordig meer op haar kamer, omdat ze nauwelijks praat met haar ouders. "Ze is boos, want ze wil gaan, maar dat mag niet", zegt el-Hadjari.

Het gezin el-Hadjari gaat naar de bekende salafistische As Soennahmoskee, op loopafstand van 'de Vergeten Driehoek', waar ze in de Haagse Schilderswijk wonen. Dat een deel van hun buurt ook wel de 'Sharia Driehoek' wordt genoemd, daar lacht het hoofd van het gezin om. "We zijn hier nu eenmaal met meer. Onze normen en waarden zijn bovendien goed. Het kan geen kwaad dat anderen die moeten overnemen", is alles wat hij zegt.

De woning heeft een slaapkamer voor de ouders, en één voor de nog thuis wonende Fazila, waarin ook het bed stond van Fatima. Een andere kamer is nu een soort rommelkamer. Die was van hun zoon, die getrouwd is en niet meer thuis woont. Verder is er een huiskamer die is verdeeld in twee ruimten: een voor de heren en een kleinere voor de dames. Aan de wanden hangen kleden met Oosterse motieven. Midden aan de grote muur hangt de Arabische tekst van de sjahada, de islamitische geloofsbelijdenis: 'Er is geen andere god dan Allah en Mohammed is zijn profeet'.

In het huis hangt geen enkele foto. Sommige zeer orthodoxe moslims doen niet aan afbeeldingen, omdat die tot afgoderij kunnen verleiden. El-Hadjari krijgt tranen in zijn ogen bij de vraag of hij niet toch liever een foto als herinnering zou hebben aan zijn vertrokken dochter. "Ik wil niet dat mijn dochter vereerd wordt, ik wil alleen dat ze terugkomt."

Zo denkt hij ook over de afbeeldingen van djihadisten die in de strijd zijn gesneuveld. "Als je deze djihad voert, doe je dat alleen voor Allah en niet voor de rest van de wereld. Maar zolang Fatima nog leeft, wil ik haar weer terug. Ze is daar niet om te vechten voor een kalifaat. Ze is er alleen maar voor haar man. Ze trekken rond van strijdveld naar strijdveld onder slechte omstandigheden."

Hij vervolgt zijn verhaal: "Niemand is daar meer te vertrouwen. Ook de soennieten vechten onderling. Ze weet misschien niet wie ze daar tegenover zich krijgt. Ik wil haar vertellen waarom ze niet had moeten gaan. Misschien weet ze dat inmiddels ook wel. Maar wie ben ik nog, nu ze haar man heeft? Zo gaat dat bij ons. Ze heeft afscheid genomen en is niet meer van ons. De laatste keer dat ik haar sprak was anderhalve maand geleden. Daarna niets meer gehoord. Als ze nog leeft. Ik heb spijt."

(Om redenen van privacy zijn de namen van de genoemde gezinsleden gewijzigd. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.)

Djihadistes volgen meestal hun partner

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat er ongeveer twintig vrouwen zijn afgereisd naar de strijdvelden in Syrië. Van de meesten is bekend dat zij hun partners zijn gevolgd, zegt een woordvoerder van de NCTV. Voor deze vrouwen gelden onverkort dezelfde maatregelen die ook gelden voor de djihadisten die daar zijn om te vechten, zoals het stopzetten van uitkeringen en het ongeldig verklaren van paspoorten. In totaal zijn volgens de NCTV ongeveer honderdtwintig djihadisten uit Nederland in Syrië.

In Duitsland, meldde Die Welt onlangs, stijgt het aantal vrouwelijke djihadisten. Vanuit dat land zijn naar schatting driehonderd djihadisten vertrokken, onder wie ook minstens twintig vrouwen, aldus de Duitse inlichtingendienst BfV. De Duitse djihadistes gaan volgens de dienst naar Syrië om daar te trouwen met islamistische strijders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden