Had 'Hitchcock' maar iets meer van 'Psycho'

Hitchcock
Regie: Sacha Gervasi. Met Anthony Hopkins, Helen Mirren

**

Het dankwoord van de winnaar spitst zich niet zelden toe op de partner, de grote steun en toeverlaat die het allemaal mogelijk maakte. Heel ontroerend, maar dat wil nog niet zeggen dat zo'n partner ook een interessant karakter is. Zoals Alma, echtgenote van een van 's werelds beroemdste filmregisseurs, die in 'Hitchcock' alle egards krijgt.

Alma rijdt haar man naar de studio, waar hij bezig is met de opnamen van 'Psycho', de film die in 1960 insloeg als een bom, en nog steeds geldt als een radicaal vernieuwend horrormeesterwerk. Alma suggereert Anthony Perkins en Janet Leigh voor de hoofdrollen.

Alma oppert om Marion Crane (gespeeld door Leigh) na dertig minuten al te laten vermoorden, een van de spraakmakende momenten in het horrorverhaal. Alma, steeds triomfantelijker gespeeld door Helen Mirren, vervangt haar man in de filmstudio als hij ziek is. En dan heb je het op een gegegen moment wel gehad met die kordate tante die nooit twijfelt, en altijd even vlijtig en fruitig is.

De Amerikaanse regisseur Sacha Gervasi baseerde zich op het boek 'Alfred Hitchcock and the making of Psycho' (1990) van Stephen Rebello, maar zijn film brengt ons niet dichter bij de Engelse meester. De Hitchcock-bibliotheek is geplunderd voor een paar uitgekauwde obsessies en fantasieën. 'Hitch' hield van blondines (entree Scarlett Johansson als Janet Leigh) en gluurde graag door luxaflex. Hij hield ook van lekker eten, dus zien we Anthony Hopkins onherkenbaar opgeblazen acteren.

Hitchcock lijkt van geen meter. De legendarische filmmaker die bij presentaties en interviews vaak erg geestig overkwam, maakt een mottige indruk. De opnameperiode van zijn spraakmakende horrorfilm is ondertussen gereduceerd tot het decor van een huiselijk drama waarin twee jaloerse echtelieden ontdekken dat ze voor elkaar geschapen zijn. 'Hitchcock' is het tegenovergestelde van 'Psycho': ouderwets en voorspelbaar. Een grote, gladde Hollywoodproductie waarin bekende acteurs bekende mensen spelen, en waarin elk risico ontbreekt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden