Had de onderwijsinspectie eerder kunnen ingrijpen in Maastricht?

De examens van alle leerlingen van VMBO Maastricht zijn afgekeurd.Beeld Novum RegioFoto, Jean-Pierre Geusens

Na fouten van VMBO Maastricht heeft de Onderwijsinspectie van 354 leerlingen de eindexamens ongeldig verklaard. Ouders klaagden echter al jaren over de school. Had de inspectie eerder kunnen ingrijpen?

Hevige verwijten over een weer dit weekeinde. De ouders zijn woedend dat hun kinderen de dupe worden van het feit dat VMBO Maastricht de resultaten van hun kinderen niet goed heeft bijgehouden, en verwijten de inspectie niets gedaan te hebben met alle eerdere klachten. 

Maar de inspectie zegt niet eerder te hebben kunnen handelen. Het schoolbestuur heeft op zijn beurt minister Slob van onderwijs gevraagd het besluit van de inspectie terug te draaien en tenminste de resultaten van het centraal schriftelijk nog te laten staan. 

Volgens woordvoerder Jan-Willem Swane van de inspectie is een deel van de school weliswaar onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege alle klachten, maar kan de inspectie niet ingrijpen bij schoolexamens die nog niet zijn afgenomen. “Scholen hoeven geen toestemming te vragen over hoe zij schoolexamens afnemen en hoe zij dat organiseren", aldus Swane. De Tweede Kamer wilde een toezichtsysteem dat scholen meer vertrouwen - en dus meer autonomie - geeft en dit is het gevolg. Oftewel: de inspectie kan de brandjes alleen blussen, niet voorkomen.

Zien aankomen

Onzin, zegt Marika de Bruijn, dat is alleen het formele antwoord. Zij is moeder van een gedupeerde leerling, en zelf onderwijsadviseur. Het juiste antwoord is volgens haar dat de inspectie zich niet mag verschuilen achter de regels en moet opkomen voor de leerlingen. Zij had eerder moeten ingrijpen omdat zij deze problemen ver van tevoren zag aankomen. 

“Wij hebben als ouders al anderhalf jaar lang, ook bij de onderwijsinspectie, aangegeven dat het verkeerd gaat. Er was te veel uitval van lessen, docenten kwamen niet opdagen of waren niet capabel en sommige klassen waren overvol. Als kinderen geen les krijgen, bouwen ze een achterstand op. Als wij in het najaar van 2016 aangeven dat er veel mis gaat en in juni 2018 zeg je dat er fouten zijn bij de schoolexamens, dan heb je zitten slapen. Je kunt het hebben over wetgeving, regeltjes en schoolplannen, maar uiteindelijk heb je als inspectie één doel: goed onderwijs voor kinderen.”

Er is ook actie ondernomen na de klachten, zegt woordvoerder Swane. “Er is kwaliteitsonderzoek gedaan en een afdeling hebben we als zwak bestempeld. Het onderzoek daarnaar loopt nog steeds.” Dat het later zo zou mislopen met de examens ‘onttrok zich op dat moment aan onze waarneming’, zegt Swane. Die examens waren namelijk nog niet afgelegd.

Deze zaak roept dan ook de vraag op of de door de kamer gewenste autonomie van de scholen te ver is doorgeschoten, of dat de inspectie de nieuwe regels te strikt interpreteert. Bij dat laatste is vooral van belang of het verscherpte toezicht niet ook had moeten inhouden dat de inspectie al vóór het afnemen van het centraal schriftelijk had moeten controleren op mogelijke fouten in de administratie en bij het afnemen van de schoolexamens.

Wat nu?

Hoe belangrijk de discussie over regels en verantwoordelijkheden ook is, ouders en leerlingen hebben een andere allesoverheersende vraag. Die luidt: Hoe zorgen we ervoor dat iedereen van wie het examen nu ongeldig is verklaard straks naar zijn of haar vervolgopleiding kan in plaats van terug naar het VMBO, waar ze net van af waren?

De school zegt per leerling te bekijken wat er ontbreekt aan het dossier en welke school- en landelijke examens over moeten. In een brief liet de school weten dat leerlingen die herexamens moeten doen de uitslag uiterlijk 31 augustus te horen krijgen. Omdat het nieuwe schooljaar voor het vervolgonderwijs in Limburg al op 20 augustus begint, heeft VMBO Maastricht contact opgenomen met aansluitende opleidingen om te bekijken of er mogelijkheden zijn om toch te starten met de vervolgopleiding.  "We vragen de vervolgopleiding om enige coulance te tonen om te voorkomen dat leerlingen een jaar moeten wachten", aldus een woordvoerder van de VMBO Maastricht.

In de week van 8 tot en met 17 augustus zijn de centrale examens van de vakken die opnieuw gedaan moeten worden. Dat is door het ministerie van Onderwijs bepaald, aldus de school. Vóór die tijd, tijdens de vakanties, moeten de ontbrekende schoolexamens zijn afgerond. Wie op vakantie wil, kan geen herexamens doen, waarschuwt de school in de brief.  "Wanneer je er niet bent, kun je niet slagen en kom je dus niet in aanmerking voor het diploma."

Veel ouders willen dat de resultaten van het landelijke examen blijven staan.  Ze kijken ook of er juridisch iets mogelijk is. Bij het advocatenkantoor Van Dijk c.s. in Maastricht hebben zich dit weekeinde tientallen ouders gemeld. Advocaat Olivier Huisman denkt aan een collectieve zaak van alle ouders die zich melden, of civiele procedures waarbij alle 354 ouders en leerlingen individueel hun schade kunnen verhalen.

Lees ook:

Boze ouders in Maastricht: 'Het is één grote zooi hier op school'

Sven van Tilburg (17) was vrijdag net zo vrolijk: hij had bericht gekregen dat hij is toegelaten bij de opleiding tot fotograaf in Heerlen. Tot de e-mail van zijn middelbare school binnenkwam. “Ik was geslaagd, met alle punten boven de zeven, maar daar heb ik dus helemaal niets meer aan.”

Eindexamens van 354 vmbo-leerlingen uit Maastricht ongeldig verklaard

Geen enkele leerling van het VMBO Maastricht krijgt een diploma, ook niet de leerlingen die vorige week te horen kregen dat ze waren geslaagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden