Hackney symbool voor ongelukkig Brits kind

door Maaike Veen in Londen

Britse kinderen zijn volgens Unicef minder gelukkig dan leeftijdgenoten in andere rijke landen. In het door drugs en criminaliteit geteisterde Londense stadsdeel Hackney blijkt waarom.

„Ik wil onze klas niet beledigen, maar die van ons is de slechtste van de school”, zegt Muiedach (10) met een licht Iers accent. Hij doelt niet op schoolresultaten. „De meeste kinderen worden boos om niets. Misschien komt het door hun achtergrond.”

Zijn klasgenootjes reageren niet, maar hoofdmeester Sarah Bailey van Queensbridge Primary School in het Londense stadsdeel Hackney laat er later geen misverstand over bestaan. „Veel ouders van de kinderen hier op school hebben opvoedcursussen nodig en ondersteuning van maatschappelijk werk”, zegt de onderwijzeres. De meeste ouders geven niet om hun kinderen, zegt alleenstaand moeder en lid van de ouderraad Karen Williams. „Het probleem is niet dat ze jong moeder worden, maar drugs.”

Het deze week verschenen Unicef-rapport – waarin staat dat Britse kinderen ’een slechtere verhouding hebben met hun ouders en familie’ dan kinderen in andere rijke landen – lijkt over de kinderen van Queensbridge en hun ouders te gaan. Britse tieners zijn volgens Unicef ook armer, staan meer bloot aan de gevaren van alcohol, drugs en onveilige seks dan leeftijdsgenoten in andere welvarende landen.

Het is tegenwoordig trendy om in het buitengewoon multiculturele Hackney te wonen, maar dat geldt alleen voor de verbouwde pakhuizen in Shoreditch op de grens met the City. In de vele ’council estates’ – sociale woningbouw die bestaat uit geclusterde flatgebouwen – maken jeugdbendes de dienst uit. Er is veel druk op tieners om lid te worden van een bende. Anders kunnen ze weleens een doelwit worden.

Hackney staat alleen bekend om negatieve dingen. Het stadsdeel werd vorig jaar gekozen tot de slechtste plaats om te wonen in het Verenigd Koninkrijk. Het is een van de armste wijken in Londen, heeft een van de hoogste werkloosheids- en criminaliteitspercentages, en de inwoners leven er ongezonder dan elders. De helft van de inwoners komt oorspronkelijk uit het Caraïbisch gebied, Azië en Afrika.

De kinderen uit groep acht van Queensbridge zeggen het thuis en op school naar hun zin te hebben. De school organiseert tal van activiteiten: cricket, basketbal, Franse les, tennis, huiswerkclub, zwemmen. Thuis hebben ze tv, een playstation en computer, maar buiten spelen kunnen ze niet. De school is ook omgeven met hoge hekken. Bezoekers moeten zich aan de poort melden door de intercom.

„We moeten veel naschoolse opvang organiseren, want anders komen de kinderen helemaal niet buiten. De meesten wonen in een flat”, zegt hoofdmeester Bailey, die vindt dat er meer faciliteiten voor kinderen in de buurt moeten zijn.

„In Hackney heeft 40 procent van de jeugd een mes op zak”, merkt Muiedach op. Kavell (11) vertelt dat hij geluk heeft, omdat hij thuis in de tuin kan spelen. Hij woont met zijn moeder, tweelingzusje en drie andere broers en zussen in Clapton, vlakbij ’Murder Mile’, waar ’de kogels je om de oren vliegen’.

Muiedach heeft de laatste tijd last van nachtmerries. „Als ik het raam open doe, hoor ik altijd veel lawaai en vuurwerk.” Hij vertelt dat straatbendes tegenwoordig hun stempel op de buurt drukken door huisdieren af te maken. „Ik vrees echt voor deze kinderen als ze straks naar de middelbare school gaan”, zegt Bailey. „Er is niet veel voor nodig om daar te ontsporen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden