Hack van bitcoinmarktplaats legt gevaar van cryptovaluta bloot

Bitcoinbeurzen zijn vaker het slachtoffer van hacks omdat ze vaak veel bitcoins op één adres hebben staan. Beeld Getty Images

Bij een digitale kraak is voor 70 miljoen dollar aan bitcoins buitgemaakt. De eigenaars zijn alles kwijt.

Het is een ongeschreven regel in de cryptowereld: bewaar je bitcoins niet op een online marktplaats voor cryptomunten want één hack en je geld is weg. Gebruikers van de marktplaats NiceHash kenden de regel ongetwijfeld, maar toen de marktplaats woensdag uit de lucht werd gehaald waren ze te laat. Donderdag bleek dat de marktplaats was gehackt. Criminelen maakten 4700 bitcoins buit. Die hadden donderdagmiddag een marktwaarde van zo’n 70 miljoen dollar (bijna 60 miljoen euro).

Via Facebook lichtte NiceHash zijn gebruikers in over de diefstal. NiceHash is een Sloveens platform waar gebruikers computerkracht kunnen verhuren die wordt gebruikt voor cryptotechnologie. In ruil hiervoor werden gebruikers uitbetaald in bitcoins die vervolgens naar de eigen rekening moesten worden gehaald. Wie dat niet heeft gedaan is nu zijn geld kwijt, want in de bitcoinwereld bestaat er geen vangnet of verzekering.

De hack komt op een moment dat de bitcoin dagelijks zijn eigen waarderecord overtreft. In anderhalve week tijd steeg de koers van de bitcoin met ruim 50 procent om donderdagmiddag boven de 15.500 dollar te schieten. Dit maakt de munt uiterst interessant voor hackers die steeds gehaaider te werk gaan. Persbureau Reuters sprak met het hoofd marketing van de Sloveense dienst die zei dat er geavanceerde techniek was gebruikt om de 4700 bitcoins te stelen.

Bitcoinbeurzen zijn vaker het slachtoffer van hacks omdat ze vaak veel bitcoins op één adres (de portefeuille) hebben staan. Bekendste voorbeeld is het Japanse Mt. Gox. In 2014 ging de site op zwart en zou de eigenaar er met bijna 750.000 bitcoins vandoor zijn gegaan. Deze hadden destijds een marktwaarde van 365 miljoen dollar – nu zouden de munten 11,5 miljard dollar hebben opgeleverd. Vorig jaar werden nog bijna 120.000 bitcoins bij de beurs Bitfinex gestolen. Opvallend is dat in 2014 en vorig jaar de bitcoin fors in waarde daalde na de diefstallen, maar dat de bitcoin donderdag alleen maar bleef stijgen. Verklaring hiervoor is dat steeds meer mensen hun munten blijven bewaren in de hoop deze later met veel winst te verkopen.

Onduidelijk is wat de hackers met de gestolen bitcoins kunnen. Volgens Elmar Witjes, eigenaar van Cryptomaan, een winkel waar speciale portefeuilles voor cryptomunten zoals de bitcoins gekocht kunnen worden, blijven de gestolen bitcoins altijd traceerbaar vanwege het transparante systeem waar de bitcoin op gebouwd is: de blockchain. De eigenaren van de bicoins zijn wel anoniem. “Maar”, zegt Witjes, “er bestaan verschillende diensten om een transactiespoor bijna onherleidbaar te maken, zoals een bitcoin-mixer, een anoniem tussenpersoon die het pad verwart”.

Bubbel

Dat de klanten van NiceCash hun geld terugzien is onwaarschijnlijk. Ondanks alle gevaren blijven mensen geld stoppen in de cryptomarkt. Alle 1334 verschillende munten bij elkaar waren donderdag ruim 400 miljard dollar waard. Dat is meer dan de wereldwijd geschatte zilvervoorraad en vergelijkbaar met de beurswaarde van Shell en Unilever samen.

Veel economen noemen die enorme waarde een bubbel die zal knappen. Teunis Brosens, bitcoin-specialist bij ING sluit zich daarbij aan. Mocht de bubbel knappen dan verwacht Brosens niet dat dit direct effect zal hebben op de Nederlandse economie. “Gevaarlijk wordt het als mensen met geleend geld bitcoins of andere munten gaan kopen. Die signalen hebben wij nog niet. Tijdens de crisis waren financiële instellingen het probleem maar de gevestigde orde zit niet in de bitcoin waardoor de reële economie vooralsnog weinig risico loopt.” 

Toch ziet Brosens een groeiend gevaar: “Door de explosieve koersstijgingen is er angst om iets te missen. Je hoort verhalen van mensen die hun bezittingen verkopen en het geld in bitcoins steken, of mensen die op basis van toekomstige bitcoin-opbrengsten investeren en denken: dat betaal ik later wel terug. Als de bubbel klapt zit je dan met een groot probleem dat ook de economie zou kunnen raken.”

Lees ook: Wat moeten we met de boomende bitcoin?

Lees ook: Hoe word je cryptomiljonair? Pas goed op dat je niet in een hype stapt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden