Column

Haatzaaien

null Beeld

Van mij mag het proces tegen Geert Wilders nog een paar decennia duren. Het schouwspel is hoogst vermakelijk, met spectaculaire incidenten en onverwachte wendingen.

Gisterochtend begon veelbelovend met het verhoor van arabist Hans Jansen over het diner tijdens welk hij zou zijn geïntimideerd. Jansen zette gelijk hoog in: hij vertrouwde de rechter toe zich niet veilig te voelen door de aanwezigheid in zijn rug van een van de benadeelden die het proces heeft aangespannen. Deze internetjurist, een zekere Jeroen de Kreek, zou de arabist hebben medegedeeld dat hij 'als een varken geslacht moet worden'. Exit De Kreek, Jansen weer veilig. 'Zit u nu wat rustiger?' vroeg de rechter spottend.

Nu kan je hier om lachen, wat ik ook deed want ik ken Hans Jansen als iemand die de gezwollen overdrijving niet schuwt. Totdat ik voor de zekerheid extra informatie over de uitgestotene ging inwinnen. Je wilt natuurlijk ook graag weten wie naast advocaat Gerard Spong of oud-politicus Mohammed Rabbae de haatzaaienknoet hanteert. Nu had ik wel vaag iets opgevangen over de man die door sommigen als een excentrieke gek wordt neergezet. In 2007 werd De Kreek wegens stalken en bedreigen van premier Balkenende veroordeeld. Op een van zijn websites had hij geschreven: 'Hoewel eigenrichting afgekeurd moet worden, is de standrechtelijke executie van Jan Peter Balkenende misschien wel de verstandigste beslissing.'

Je kunt je afvragen of het ook verstandig is om een dergelijke malloot in een rechtszaal toe te laten, waarin de meest bedreigde politicus van het moment enkele meters verderop zit. Pas na een langdurig bezoek aan zijn talrijke websites, kon ik een antwoord geven: niet dus. Van hetzuur.nl, holocaustles.nl of nazitruth.nl, kreeg ik koude rillingen over mijn rug.

Dat De Kreek politici als Donner, Verhagen, Rouvoet of Hirsch Ballin 'massamoordenaars en plegers van genocide' noemt die 'mogelijk miljoenen mensen vermoorden', hoort bij de pathologie van de man. Maar de jodenhaat die de man op al die sites propageert doet je van schaamte achterover vallen. Schaamte dat in een land als Nederland al die onwelriekende rioolputten nog niet zijn gedempt en van het net gehaald. Daarin wordt de Holocaust stelselmatig ontkend, is besnijden niets anders dan 'rituele kinderporno bij joden' of zijn joden in werkelijkheid door joodse nazi's vergast.

Over minister Rosenthal schrijft De Kreek: 'Van een jood als minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal kan en mag verwacht worden dat hij zich onthoudt van deelname aan oorlogsmisdaden, terrorisme of genocide. Dat hij desondanks met zijn partij volop deelneemt aan internationale misdrijven is typisch voor Joden als de Jood Uri Rosenthal.' Al in 2009 werden klachten tegen deze opper-antisemiet ingediend waar niets mee is gedaan. En nu wordt De Kreek door justitie in een rechtszaal welwillend toegelaten waar mede door zijn toedoen een proces over haatzaaien plaatsvindt.

En niemand die op het idee komt om De Kreek naar de voor hem enige juiste plek in die zaal te begeleiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden