Haatpredikers zijn niet meer welkom

De komst van de omstreden Britse imam Haitham al-Haddad leidt steevast tot ophef. Al-Haddad bepleit de doodstraf voor overspeligen en noemde joden ooit 'de afstammelingen van apen en varkens'. Beeld anp

Buitenlandse imams die terreur verheerlijken of haat zaaien zijn niet langer welkom in Nederland. Zij krijgen geen visum. Nederlandse imams van gelijke snit mogen er op rekenen dat de overheid hen 'het leven lastig zal maken'.

Dat zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in een interview in de Telegraaf. Nederlandse predikers komen niet direct in aanraking met justitie, maar moeten zich wel verantwoorden bij hun burgemeester. De maatregelen maken deel uit van een breder pakket, bedoeld om radicalisering tegen te gaan en te voorkomen dat Nederlanders gaan deelnemen aan de gewapende djihad.

Verder krijgen programma's om jongeren te laten de-radicaliseren een impuls. "Dat kan bijvoorbeeld door het trainen van sleutelfiguren", meent Asscher. "Zij hoeven heus niet bij te houden of jongens hun baard laten staan, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat iemand niet de verkeerde kant op gaat."

Haatpredikers mochten altijd het land in
Op welke gronden Asscher de imams wil weigeren is nog onduidelijk. Als voorbeeld noemt hij een Syrische geestelijke die hier wil komen preken en 'daar geen vredelievende bedoelingen mee heeft'. Bezoeken van buitenlandse radicale imams leiden vrijwel altijd tot controverse. Tot een spreek- of inreisverbod komt het echter zelden.

Omstreden predikers als de Brit Haitham al-Haddad en de mildere Amerikaan Khalid Yasin hebben bijvoorbeeld meermaals in Nederland gepreekt en gedebatteerd. Al-Haddad noemde joden ooit 'afstammelingen van apen en varkens', Yasin raakte in opspraak toen hij lijf- en doodstraffen leek te bepleiten.

In december 2011 stond toenmalig minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) klaar om de Marokkaanse radicale imam Mohamed al-Maghraoui een visum te weigeren. Uiteindelijk kwam Al-Maghraoui toch niet; hij had te lang gewacht met een visumaanvraag. Justitie slaagde er na lang procederen wel in om drie voorgangers van de Eindhovense Al-Fourkaanmoskee uit te zetten. Zij predikten afkeur van de westerse samenlevingen en sociale isolatie.

'Verbod op haatzaaien en opruien is afdoende'
Overigens spelen de bezoeken van buitenlandse 'haatpredikers' maar een kleine rol bij het radicaliseren van jongeren. De meeste djihadreizigers worden overtuigd van hun missie door een extremist in hun omgeving en door preken die ze op internet kijken.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) maakte vrijdag al bekend dat hij niet gaat proberen om verheerlijking van geweld strafbaar te stellen. Het strafrecht biedt volgens hem genoeg mogelijkheden om opruiing en haaibaaien aan te pakken. CDA-leider Sybrand Buma pleitte voor zulke strafbaarstelling.

Opstelten kan zich wel voorstellen 'dat iemand zich op een gegeven moment zó gedraagt, dat die in feite hetzelfde is als een lid van een terroristische organisatie'. "En dat die persoon dusdanige uitingen doet dat hij daadwerkelijk terroristische daden nastreeft. Het OM staat klaar om daarin op te treden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden