Haatimam mag worden uitgezet

staatsburger | Nederland kan niets doen tegen het Belgische besluit El Alami Amaouch over de grens te 'dumpen'. Hij zal wel scherp in de gaten worden gehouden.

LEONIE BREEBAART en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Dit weekeinde besloot België dat de Marokkaans-Nederlandse El Alami Amaouch (49) het land uitgezet mag worden. Volgens de Belgische staatssecretaris Theo Francken voor asiel en migratie is de radicale imam de geestelijk vader van meerdere Syriëstrijders uit de omgeving van Verviers. Zijn preken zijn volgens Francken 'een gif voor onze moslimjongeren'. Binnen een maand moet hij terug naar Nederland.

Wie is deze 'haatprediker'?

El Alami Amaouch, getrouwd met een Nederlandse, is beter bekend als Alami abu Hamza. In 2006 verhuisde hij van Nederland naar het Belgische dorp Dison, vlakbij Vervier. Hoewel hij niet officieel ingeschreven stond als imam, ging hij ging wel aan de slag als prediker en lijkt hij Belgische jongeren te hebben aangezet af te reizen naar Syrië. Of hij ook de twee ex-Syriëgangers heeft geïnspireerd die op januari van 2015 een aanslag wilden plegen in Verviers, is onbekend. Volgens het Belgische ministerie van staatsveiligheid dweept Alami abu Hamza wel met de Algerijn Mohammed Merah, die in 2012 in Toulouse het vuur opende op een Joodse school.

De zeventienjarige zoon van de imam zit al sinds augustus vast in een Belgische gevangenis, omdat hij moslims in een videoboodschap opriep alle christenen te doden. "Vernietig de haatdragende christenen. Vermoord ze allemaal, laat er geen een over. Steun de jihadisten wereldwijd." De jongen heeft later spijt betuigd over het in Verviers gemaakt filmpje. Tegenover de Franstalige omroep RTBF ontkent hij dat hij jihadist is. Zijn haatfilmpje zou alleen gericht zijn tegen de aanhangers van de Syrische president Bashar Assad.

Vanuit België ondernam zijn vader Alami abu Hamza regelmatig uitstapjes naar Nederland om te preken in salafistische moskeeën. Dat bleef niet helemaal onopgemerkt. In 2015 verbrak de Al Fadjr-moskee in Helmond de banden met de imam, toen naar buiten kwam dat hij de islamkritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid in een preek had bedreigd. Hij smeekte Allah diens tong en benen af te snijden.

Hoe komt België er nu toe Alami abu Hamza het land uit te zetten?

Dat kan omdat hij Nederlands staatsburger is. Francken kan Alami abu Hamza niet laten arresteren om zijn preken, maar wel terugsturen. Hoewel Alami abu Hamza steeds in beroep ging tegen die maatregel, werden zijn bezwaren afgelopen vrijdag door de Belgische Raad van Vreemdelingenbetwistingen verworpen. De imam mag België de komende tien jaar niet in. Als hij niet binnen een maand is vertrokken, wordt hij onder politiebegeleiding naar Nederland gebracht. De staatssecretaris spreekt van een belangrijk signaal en hoopt dat andere Europese landen het Belgische voorbeeld zullen volgen.

Kan Nederland hetzelfde doen?

Nederland kan Alami abu Hamza ook niet zomaar arresteren. Hij heeft geen strafbare feiten gepleegd. Hem tegenhouden bij de grens kan ook niet: hij is Nederlands staatsburger. Wel houdt het ministerie van veiligheid en justitie zijn komst 'scherp in de gaten'. Een woordvoerster beloofde dat de overheid zal optreden zodra de imam 'onverdraagzame, anti-integretatieve en/of haatdragende boodschappen gaat verspreiden'.

Intussen leeft onder politici wel verontwaardiging over het Belgische besluit. De PvdA'er Ahmed Marcouch noemde de uitzetting gemakzuchtig. "Met het dumpen van een imam een paar honderd kilometer verderop schiet niemand iets op." Er is wel een wet in de maak om haatpredikers harder aan te pakken, zegt Marcouch, maar die moet nog door de Eerste Kamer. Zelf pleit hij voor een verbod op salafistische organisaties.

Wat kunnen moslims zelf doen?

Moskeeën zullen extra waakzaam moeten zijn, want waar Alami abu Hamza zich zal vestigen als hij terugkomt, is onduidelijk. Vicevoorzitter Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën vindt dat de moskeeën geen enkele ruimte mogen laten voor tot haat oproepende extremisten. De raad werkt aan een convenant voor uitspraken die je in een Nederlandse moskee wel en niet kunt doen. Ook is er een zwarte lijst voor haatpredikers in de maak. Maar omdat Alami abu Hamza populair is onder salafistische jongeren en hij ook wordt gevraagd te prediken in besloten kring, is het niet makkelijk zijn invloed op Nederlandse jongeren in te dammen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden