Haat woedt door na vertrek asielzoekers uit Duits opvanghuis

Van onze correspondente

De brandweerlieden gingen het elf verdiepingen tellende gebouw binnen na hulpkreten van de Vietnamezen. Zij werden totaal verrast omdat de politie had gemeld dat de Roemenen die in het centrum woonden eerder op de dag waren geevacueerd. Een politiewoordvoerder van Rostock gaf voor de Duitse televisie schoorvoetend toe dat de politie op de hoogte was van aanwezigheid van de Vietnamezen maar dat door een communicatiestoornis de oproerpolitie niet op de hoogte was gesteld.

De rellen begonnen gisteravond toen zestot zevenhonderd rechtsradicalen een nieuwe poging ondernamen om het opvangcentrum te belagen. De tweehonderd Roemeense asielzoekers, die twee achtereenvolgende dagen een storm van vreemdelingenhaat moesten verdragen, waren eerder op de dag naar andere onderkomens overgeplaatst om, zoals de gemeente meedeelde, 'de bevolking tot bedaren te brengen'.

Overdreven was de maatregel niet: honderden rechtsextremisten hadden zich in de loop van de dag in Rostock verzameld voor een derde, avondvullende voorstelling met politie en publiek. Alleen: dit keer verdween de politie en konden de honderden relschoppers hun haat botvieren. Spookachtige taferelen speelden zich af voor de camera's van de Duitse televisie, die op het dak van een belendende supermarkt stonden en waar zichtbaar nerveuze verslaggevers hun ontzetting onder woorden trachten te brengen. De sinistere beelden toonden brandende woningen in het gebouw en honende jongeren zongen 'O Tannenbaum'.

De politie van Rostock zei gisteren dat de aanval op het opvanggebouw niet spontaan was, maar vrijwel zeker van tevoren landelijk was georganiseerd omdat veel rechtsradicalen met de auto waren gekomen uit omliggende gemeenten. In de nacht van zondag op maandag deden zo'n vijfhonderd mensen uit heel Duitsland, onder wie niet alleen jongeren zoals eerst werd aangenomen, actief aan de agressie mee.

Zo'n tweeduizend Rostockers moedigden de rechts-radicalen aan en verzorgden de gewonde rascisten. Volgens de Rostockse politie-chef Siegfried Kordus was het haast onmogelijk relschoppers te arresteren: "Wij hebben niet de mogelijkheid meer mensen vast te houden als deze zich kunnen terugtrekken in een enorme menigte die klaarblijkelijk met de actievoerders sympatiseert. "

Een politieman is nog in levensgevaar, 74 anderen raakten gewond. Na een dertien uur durende strijd is de politie erin geslaagd om met een paar honderd man personeel de aanval af te weren. Geen enkele asielzoeker raakte gewond, 150 relschoppers werden opgepakt en worden voorlopig nog vastgehouden.

Het elf verdiepingen hoge gebouw in de buitenwijk Lichtenhagen van de Oostduitse havenstad Rostock is al heel lang overvol. De omringende bewoners klaagden de afgelopen vier maanden bij de gemeente over geluids- en vuiloverlast omdat veel asielzoekers, voor wie geen plaats was in het onderkomen, op het grasveld voor de ingang kampeerden.

De omwonenden hadden met een oproep in een lokale krant opgeroepen afgelopen zaterdag massaal te demonstreren in de omgeving van het opvanghuis. Per dag komen zo'n tachtig vluchtelingen uit Polen en Roemenie in Rostock aan. Na 1 september moet er een einde komen aan de overlast in Lichtenhagen omdat dan een groot centraal opvangcentrum wordt geopend aan de rand van de stad. Dit tehuis moet een verzamelplaats worden voor de hele provincie Mecklenburg-Voorpommeren.

Niet alleen de asielzoekers in Rostock kregen dit weekeinde aanvallen van rechts-radicalen te verduren. In de nacht van zaterdag op zondag werd een opvangcentrum in Kockte, in de omgeving van de Saksische stad Stendal, voor de tweede keer in een week door een groep van dertig jongeren met stenen bekogeld. De meeste opvangcentra lijden van tijd tot tijd onder kleine incidenten en intimidaties waarbij meestal slechts een enkele ruit sneuvelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden