Haat brengt baardknipper in cel

Tien tot zeventien jaar cel. Dat hangt enkele Amish boven het hoofd die, gewapend met schaar, 'te liberale' Amish van baard en paardenstaart beroofden.

Amish-voorganger Samuel Mullet is schuldig bevonden aan een haatmisdrijf. Een jury in de Amerikaanse stad Cleveland (Ohio) kwam tot de conclusie dat deze plaatselijk leider van een Amish-geloofsgemeenschap en vijftien aanhangers door haat gedreven werden toen zij bij andersdenkende Amish de baarden en het hoofdhaar afknipten.

Mullet (66) deed zelf niet mee aan de knipactie, maar zette er wel toe aan. Hij kan tien jaar celstraf krijgen, de andere verdachten van het haatmisdrijf tot zeventien jaar. De verdachten hadden hun kinderen - zo'n vijftig in totaal - meegenomen naar de rechtszaal. Hun advocate, Rhonda Kotnik, voerde aan dat de kinderrijke gelovige gemeenschap wel heel zwaar getroffen zou worden door celstraf. Ze wees op het belang van de kinderen.

Inzet bij de zaak was of het afknippen van haar wel tot geweld gerekend mag worden. De Amish staan bekend als vredelievend.

In de VS wonen zo'n 260.000 Amish, een streng protestantse en gesloten agrarische gemeenschap. Onder de zeer traditioneel levende Amish, die bijvoorbeeld geen elektriciteit gebruiken en zonder telefoon of auto door het leven gaan, zijn verschillende richtingen ontstaan.

Samuel Mullet nam de Amish van een naburige gemeenschap de maat en trof hen op een gevoelig punt: het hoofdhaar. Gehuwde Amish-mannen scheren wel hun snor af, maar laten een baard staan. Amish-vrouwen laten hun hoofdhaar groeien, als teken van vroomheid. Opgehitst door Mullet vielen verdachten gewapend met scharen binnen bij naburige Amish-gezinnen en knipten daar decimeterlange baarden en paardestaarten af.

Volgens de openbaar aanklager voerden de verdachten een 'terreurcampagne' uit. In zijn verdediging hield Mullet de rechter voor dat die het recht heeft om in te grijpen als in de samenleving een overtreding wordt begaan. Zelf had hij dat recht als in de Amish-gemeenschap regels werden overtreden, aldus Mullet. Volgens getuigen zou Mullet, die twintig jaar geleden een eigen Amish-gemeenschap begon, vrouwen hebben gedwongen tot seks met hem, en mannen als vernedering hebben opgesloten in het kippenhok. Mullet is multimiljonair en heeft achttien kinderen. Drie van zijn zoons deden mee aan de inval.

De rechter doet op 24 januari uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden