Haast vergeten [6]

Pierre Touw had Har niets definitief toegezegd, maar het gesprek was zo goed verlopen dat Har overtuigd was van zijn investering.

Buiten ging de gsm. Het was een korte boodschap: ,,Vanavond rond zeven uur zitten drie objecten achterin Café Turc op de Korenmarkt. Aanstekers.' Hij mocht wel opschieten.

Café Turc heette inmiddels Club Turque. Er zat niemand achterin. Er waren twee tafeltjes die geschikt leken. Har stuurde de jongen achter de bar naar de buurtwinkel voor een pizza Napoletana. Hij legde op het linkertafeltje een groene aansteker en op het rechtertafeltje een rode aansteker. Toen ging hij voor in de zaak zitten.

Net was de pizza op toen drie personen die het niets kon schelen dat ze er als misdadige samenzweerders uitzagen, binnentraden, drie bier bestelden en aan het rechtse tafeltje achterin de hoofden bij elkaar staken. Har pakte zijn telefoon en drukte op het rode knopje. In zijn oor klonken de stemmen van de drie alsof hij midden op hun tafeltje zat. Ze spraken Egyptisch-Arabisch, dus Har drukte op het knopje opnemen, om het later met een tolk nog eens goed te beluisteren. De stemmen leken op elkaar zodat niet altijd duidelijk was wie het woord voerde.

,,Heb je de schepen? Ik heb er drie, enorme schuiten. Containers erop? Welnee, dat is een ander type. Het ruim is groot genoeg voor een pakhuis semtex, maar gewoon kunstmest met petrolie kan er ook in. Heb jij die sluizen gecheckt? IJmuiden is een makkie. Dat duurt zo'n tijd dat je rustig van boord kan gaan. Maar met een Hollandse bemanning is dat niet nodig. De Afsluitdijk is ook simpel. Maar bij de Grevelingendam lag tot gisteren een politiebootje. Kunnen we niet een andere dam nemen? Ben jij bang voor de gendarmen? Heb je zekerheid over de effecten? Heel Holland ligt onder het zeeniveau. Natuurlijk kunnen ze zwemmen en varen, maar de opschudding zal groot zijn. Ze denken slim te zijn, dus de klap zal hard aankomen. De datum? Twee februari halen we niet. Wordt eind maart. Drie klappen tegelijk. Er komt geld uit Egypte, maar ze sturen ook drie lui om te helpen. Wij kunnen het zelf wel af. Ach, dat zijn van die zelfmoordenaars, gun ze hun lol. Nooit opbellen, denk er om. Alles wordt afgeluisterd. We zien mekaar elke week hier. Afgesproken. Reken jij af? Is die aansteker van jou? Nee, mooi ding. Ik pik hem mee.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden