Haast met afronden faillissement DSB

Curatoren omgevallen Dirk Scheringa Bank willen dat rechter nieuwe claims onmogelijk maakt

De curatoren van de in oktober 2009 omgevallen Dirk Scheringa Bank (DSB) maken haast met de afhandeling van het faillissement. Zij willen de compensatieregeling voor gedupeerden, die sinds september 2011 bestaat, algemeen verbindend laten verklaren.

Volgens de curatoren is het lastig om de hypotheekportefeuille van DSB (waarde: circa 5 miljard euro) te verkopen, zolang zo'n verklaring er niet is. Eventuele kopers van de hypotheekportefeuille weten nu niet of er nog claims komen van mensen die zich door DSB gedupeerd voelen - buiten de claims die al gedaan zijn. De kwestie van de verbindendverklaring werd gisteren voorgelegd aan de handelskamer van het Gerechtshof in Amsterdam.

De curatoren van DSB kwamen in september 2011 een regeling overeen met onder meer belangenorganisaties van gedupeerden en verzekeraars. Die regeling voorzag in compensatie voor mensen die bij DSB een koopsompolis, een beleggingsverzekering, een beleggingskrediet (Hollands Welvaren Select) of een te dure lening hadden afgesloten.

Probleem voor de curatoren is echter dat niet alle gedupeerden zich in de regeling kunnen vinden. Een groep gedupeerden meent dat er een nieuwe regeling moet komen die gunstiger uitpakt voor de voormalige DSB-klanten. Ook zij legden hun argumenten gisteren voor aan het Gerechtshof. Die doet op 26 november uitspraak.

Volgens de curatoren hinderen eventuele nieuwe claims de afhandeling van het faillissement. Vooral de Nederlandse banken, die destijds te hulp moesten komen om spaarders bij DSB te compenseren, hebben daar last van. Schuldeisers worden betaald uit de opbrengst van de verkoop van de DSB-boedel. Maar eventuele kopers zijn huiverig, zolang niet duidelijk is of, en hoeveel claims, er nog zullen komen.

Als de handelskamer van het Gerechtshof het verzoek om de verbindendverklaring toewijst, is die zekerheid er wel, althans over een jaar. Gedupeerden die zich niet in de bestaande compensatieregeling kunnen vinden, hebben dan nog drie maanden de tijd om zelf een procedure te beginnen. Gedupeerden die wel akkoord gaan, hebben een jaar de tijd om zich te voegen bij de mensen die zich al bij de curatoren hebben gemeld. Na dat jaar is het indienen van claims niet meer mogelijk.

Volgens de website van de curatoren en de belangenbehartigingsorganisaties zijn er 31.792 dossiers aangelegd van in totaal 55.000 klanten die betrekking hebben op compensatie van polissen. Van die 31.792 dossiers waren er op 31 augustus 22.000 geheel verwerkt: 21.452 gevallen komen in aanmerking voor een vergoeding. Verder zijn er ruim 20.000 dossiers die betrekking hebben op overkreditering. Een flink deel van die aanvragen is afgekeurd of nog in behandeling.

Tot eind 2012 was er in het kader van de compensatieregeling 180 miljoen euro uitgekeerd. Mensen die een schuld hadden bij DSB zijn het beste af, omdat hun claim geheel is verrekend met die schuld. Andere DSB-gedupeerden lopen gelijk op met de andere schuldeisers. Die hebben tot nu toe 31 procent van hun claims teruggezien. Of er uiteindelijk 100 procent terugkomt, wil curator Ben Knüppe niet zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden