Haast maken of afremmen: het klimaatbeleid verdeelt de coalitie

Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (Groenlinks) en Sybrand Buma (CDA). Beeld ANP
Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (Groenlinks) en Sybrand Buma (CDA).Beeld ANP

VVD en CDA waarschuwen voor onbehagen over klimaatbeleid, tot irritatie van coalitiepartners D66 en ChristenUnie.

Niels Markus

VVD en CDA geven een niet mis te verstane waarschuwing af aan de partijen die later dit jaar het klimaatakkoord definitief uitonderhandelen: loop niet te hard van stapel, anders ben je ons kwijt.

De twee grootste coalitiefracties deden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een oproep de burger niet uit het oog te verliezen. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma: “De hardwerkende Nederlander mag niet het kind van de groene rekening worden.”

Zowel Buma als Klaas Dijkhoff (VVD) trapte tijdens het debat op de rem wat betreft de duurzaamheidsplannen. Mooi, die ambitie om de geschiedenis in te gaan als het ‘groenste kabinet aller tijden’, maar het moet volgens Dijkhoff niet ‘als een malle’ geld gaan uitgeven aan milieumaatregelen. “Het klimaatdoel heiligt niet alle middelen. We moeten ook rekenen op innovatie, heel veel oog houden voor het draagvlak en de rekening voor mensen schappelijk houden.”

Revolte

Afgelopen zomer sloten onderhandelaars namens de industrie, landbouw, werknemers en milieu­-organisaties een voorlopig klimaatakkoord. Volgende week vrijdag presenteren het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) een doorrekening van die plannen. Als Kamer en kabinet die besproken hebben, gaan de onderhandelingen aan zogeheten klimaattafels verder. Voor het eind van het jaar moet er een definitief akkoord liggen. Zo wil Nederland de klimaatafspraken waarmaken die in 2015 in Parijs werden gesloten.

Buma herhaalde de zorgen die hij in de zomer in Elsevier uitte. Hij vreest een tweedeling in de maatschappij. Met een elite die in een Tesla­­ rijdt en geld heeft om een warmtepomp aan te schaffen, en een ander deel van de bevolking dat moeite heeft de stijgende energiekosten op te brengen. “Een Energiewende vereist groot draagvlak. Anders zet de samenleving de hakken in het zand.”

Buma vreest een revolte, vergelijkbaar met de opkomst van Pim Fortuyn in 2002, die ontstond doordat ongemakken over de multiculturele samenleving maatschappelijk onbespreekbaar waren.

De fractievoorzitter van het CDA waarschuwde verder dat Nederland in Europa niet voor de muziek moet uitlopen. Volgens hem kan het niet zo zijn dat Nederland in 2030 de energie-uitstoot met de in het regeerakkoord afgesproken 49 of zelfs 55 procent beperkt, terwijl dit elders in Europa tot meer uitstoot leidt.

Daarin vindt hij Dijkhoff aan zijn zijde. “Als wij vergroenen en een ander land niet, zijn we dan niet een beetje gek?” Dijkhoff denkt dat het draagvlak voor de energietransitie verdwijnt als Den Haag bepaalt hoe vaak mensen ‘op vakantie mogen’ of ‘hoe lang ze mogen douchen’. Heb nou maar geduld, zegt de VVD’er, tot de markt de innovaties verzint waarmee de CO2-uitstoot in 2050 met 95 procent teruggebracht­­ kan worden.

Na-u-gedrag

De behoedzaamheid van de grootste coalitiefracties leidt tot irritatie bij de andere partners. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wilde van Buma weten of hij de klimaatdoelstellingen van Parijs nog wel onderschrijft. Alexander Pechtold (D66) vindt dat Nederland voorop moet lopen in de klimaattransitie. “Anders zullen de andere landen denken: goh, Nederland schiet ook niet op. Dan trek je elkaar omlaag en krijg je een soort na-u-gedrag.”

VVD en CDA delen ook zorgen over bevolkingsgroei en demografische veranderingen. Als de bevolking groeit naar 20 miljoen Nederlanders in 2050, zoals het CBS verwacht, moet Nederland daar op inspelen, vinden zij. “Nederland komt voor klemmende vragen”, zei Buma, die de energievoorziening, een toename van eenpersoonshuishoudens en het verkeer noemde.

Volgens VVD en CDA moet het kabinet nadenken over immigratiebeperking. Ook die analyse is Pechtold te beperkt. Volgens hem zijn juist migranten nodig om personeelstekorten in de zorg op te vangen.

Alle stukken over Prinsjesdag 2018 en de Algemene Beschouwingen leest u in ons dossier, waaronder:

Dijkhoffs wijkenplan is onversneden rechts - goed voor het VVD-profiel

Klaas Dijkhoff had gisteren twee opgaven: het beleid van Rutte III verdedigen, en zijn partij smoel geven. Hij kwam een heel eind.

Als het het D-woord valt, wringt de coalitie zich in bochten

De afschaffing van de dividendbelasting is de meest omstreden en de meest besproken maatregel van Rutte III. Drie vragen over hoe het ervoor staat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden