Haarlemse damherten mogen worden afgeschoten

Damherten die buiten het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Haarlem en Zandvoort lopen, mogen worden afgeschoten. Dat bepaalde de bestuursrechter gisteren in een zaak die de Faunabescherming had aangespannen tegen het besluit van de provincie Noord-Holland.

Met de maatregel, die alleen geldt voor herten die buiten hun leefgebied komen, wil de provincie aanrijdingen met damherten voorkomen en schade aan landbouw tegengaan. Sinds 2010 vonden er in het gebied 95 verkeersincidenten plaats met damherten, blijkt uit cijfers van Politiekorps Kennemerland. De getaxeerde schade aan landbouwgewassen liep in die periode op tot 164.687 euro.

Volgens de rechter heeft de provincie al veel gedaan om de overlast tegen te gaan, maar is er gebrek aan alternatieve oplossingen. Het afschieten van de damherten is daarom volgens de provincie noodzakelijk. Andere maatregelen, zoals het plaatsen van hekken, wildspiegels, waarschuwingsborden voor automobilisten en het verlagen van de maximumsnelheid konden de negatieve effecten 'onvoldoende verlagen', aldus een woordvoerder.

Het terugdrijven van de damherten naar hun leefgebied biedt volgens het provinciebestuur geen oplossing voor het probleem, omdat het voedsel buiten het gebied de dieren blijft aantrekken. Volledige afrastering van het leefgebied zou eveneens geen optie zijn, omdat er ook wegen door het gebied lopen en er bovendien mensen wonen.

De Faunabescherming stapte naar de rechter om bezwaar te maken tegen het afschotbeleid. De stichting vindt het besluit voorbarig. "Met veel alternatieve maatregelen is men pas vorig jaar begonnen. Pas als aangetoond is dat die oplossingen niet werken, kan de provincie een dergelijk besluit nemen. Maar daarvoor is het nu nog te vroeg", aldus Harm Niesen, voorzitter van de stichting.

Het aanbrengen van omheining langs snelwegen en landbouwgronden is volgens de stichting de oplossing. De provincie ziet hier echter om financiële redenen vanaf. De kosten voor hekwerk zouden in de miljoenen lopen.

Volgens Niesen is het laten afschieten van herten door jagers evengoed een dure grap. "Het is maar net waar de provincie haar geld aan uit wil geven."

200 avonturiers
De jachtontheffing geldt alleen voor damherten uit het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, die buiten het voor hen bestemde leefgebied komen. Onder dit gebied vallen ook de Amsterdamse Waterleidingduinen. In het gebied leven zo'n 2000 damherten. Hiervan lopen er naar schatting 200 regelmatig buiten het park.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden