'Haarlemmermeer wist al jaren van fraude’

De opmerkelijke verkiezingsposter waarmee SRH aandacht vraagt voor fraude in de gemeente Haarlemmermeer. ( ANP) Beeld
De opmerkelijke verkiezingsposter waarmee SRH aandacht vraagt voor fraude in de gemeente Haarlemmermeer. ( ANP)

Ex-ambtenaar Anita de Jong van de gemeente Haarlemmermeer beschuldigt haar voormalige werkgever van omvangrijke fraude bij de afdeling Beheer en Onderhoud.

Volgens De Jong was het college van Haarlemmermeer hier al sinds oktober 2007 van op de hoogte, nadat zij het als financieel controller had gemeld. Een frauderende topambtenaar kon daarna volgens haar nog jaren zijn gang gaan. De Jong heeft dit vandaag verteld tijdens een persconferentie in Cruquius.

Vorige week donderdag ontsloeg de gemeente de verantwoordelijke topambtenaar van Beheer en Onderhoud. De man is volgens De Jong door de rechter veroordeeld voor eerder gepleegde fraude bij de Brabantse gemeente Son en Breugel. Hij zou dat niet hebben gemeld bij zijn sollicitatie in Haarlemmermeer.

De Jong stelt dat de voormalige topambtenaar en teamleiders zich op zo'n manier verrijkten, dat veel gemeenschapsgeld in hun zakken verdween. Zo zou de ontslagen topambtenaar opdrachten hebben gegeven aan bedrijven die op zijn naam stonden. Ze wil dat andere frauderende ambtenaren worden ontslagen en dat deze het gestolen gemeenschapsgeld gaan terugbetalen.

De gemeente Haarlemmermeer heeft een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om de fraude te onderzoeken. De conclusies daarvan worden in maart verwacht. Haarlemmermeer stelt alle vertrouwen te hebben in dit onderzoek.

Anita de Jong heeft zich aangesloten bij de partij Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) van Rinus Beusenberg. De Jong is tweede kandidaat op de lijst van de partij. Samen met Beusenberg staat ze op een verkiezingsposter, waarop de lijsttrekker haar borst vastpakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden