Haargroeimiddel uit het sap van een berk

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

Toeval bestaat niet: net nu op mijn vriendenpagina's overal berichten over berkensap opduiken, schrijft mijn eigen krant over dit wondersap. Dat wil zeggen: een week geleden vertelde kruidenexpert Janet Frieling in de Verdieping over de wonderbare gaven van berkensap. Bloedzuiverend en reinigend is het volgens haar, en dat wisten de Germanen ook al.

Goh.

Dat noordelijke volkeren zweren bij het lentedrankje, weet ik van verwanten in Zweden. Zelfs het hoofdhaar gaat er weer van groeien, beweren zij. Wacht, haargroei? Misschien is het wel iets voor mij. Hebben ze harde bewijzen bij de Zweedse ambassade? Daar klappert een medewerkster telefonisch met de oren. Zij kent de wonderbare verhalen van toen zij nog in Zweden woonde, maar zelf heeft ze het nooit geproefd. Zweden maken er vooral drank van, legt ze uit, met alcohol dus. Om de haarstimulerende eigenschappen moet zij slechts lachen.

De claims staan ook overal op internet. Berkensap, meldt bijvoorbeeld kruiden.com, helpt sporters en 'rijpere personen' bij 'natuurlijke drainage van het organisme'. Rijpere personen, daar val ik onder. Maar de site zwijgt over haargroei. De prijs is een obstakel: 16,95 euro voor een half litertje sap. Daar komt dan nog zes euro aan verzendkosten bij. Gezondheid gaat boven alles, maar zijn er geen goedkopere oplossingen?

Dan maar zelf aan de bak. Er zijn verschillende methoden. Sommigen boren een gat in de berkenboom, steken daar een slangetje in en laten het vocht in een jerrycan lopen. Dat kan niet goed zijn voor zo'n boom. Ook andere methoden hebben hun nadelen. Genoemde Janet Frieling zaagt een tak af en hangt er een petfles aan om het sap te verzamelen, maar je zult maar bomen hebben met takken meters boven de grond. Zoals ik.

De witte bast moet geschonden worden. Velen draaien een tourniquet van ijzerdraad om stam en klemmen daar een opvangbakje tussen. Boomkwellers! Er zijn zachte boomverbanden te koop bij de tuinsupermarkt, die pijnloos het bakje aan de stam binden. Het bakje is een gehalveerde petfles, zoals Frieling ook gebruikt.

Voorzien van een mes, een fles en boomverband reis ik af naar mijn volkstuin, waar de gemeente een hele rij dertigjarige berken beheert.

Diep in mijn hart vraag ik me af of het wel zo werkt. Zo'n boom begint toch niet onmiddellijk te spuiten omdat er een gaatje in komt?

Sceptisch zet ik het mes in de witte bast. Meteen loopt het sap eruit. Niet met een boogje, maar wel snel, over mijn vingers, over het mes. De verhalen zijn waar! Jammer dat ik niet ben begonnen met het opvangbakje.

Wanneer dat eenmaal hangt, is er weer een ander probleem: het sap loopt onder het bakje langs. Zo schiet het niet op, natuurlijk. Gelukkig herinner ik me een raad van internet: steek een takje onder de bast, zodat de druppels daarlangs ín het bakje lopen. Dat lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Het takje blijft onder de even opgetilde bast zitten alsof het gelijmd is. Binnen een half uur heb ik een kwart liter bij elkaar, toch een tegenwaarde van acht euro.

Smaakt het? Nou, nee. Berkensap is bruinig water met heel vaag een zoete smaak en nog veel vager iets van radijs. Niet vies, maar ook niet alle moeite waard.

Ik voel me weliswaar bijzonder gereinigd, maar van nieuwe haargroei is tot op heden niets gebleken. Of had ik het soms op mijn hoofd moeten sprenkelen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden