Haar mag alleen nog maar op het hoofd

Hoe minder haar hoe beter, lijkt het devies anno 2011. In de Randstad gelden wel andere normen dan in Limburg, weet Pim. En Emma vindt haarloos gewoon hygiënisch.

'Mijn armen laat ik harsen, oksels en benen scheer ik met mes en scheergel", zegt de 17-jarige Emma. "Down under gebruik ik ontharingscrème. Geen scheermes, ik ben bang dat ik me snijd." Emma is grootverbruiker ontharingsmiddelen. Zoals veel andere vrouwen. En mannen. "In het westen scheren mannen zich veel meer, helemaal kaal is de norm", weet de 19-jarige Pim sinds zijn verhuizing uit Limburg.

Ontharen is een must. Afgezien van hoofdhaar en modieuze baardjes lijkt anno 2011 'hoe minder haar, hoe beter' het devies. Weliswaar schoren Grieken en Romeinen zich ook al, maar of ze het op even grote schaal deden? Volgens sommige cijfers onthaart ruim 70 procent van alle Nederlandse vrouwen zich regelmatig, niet-scherende mannen komen nauwelijks voor.

Er valt dus veel aan te verdienen. Scheermesfabrikanten Gillette en Schick-Wilkinson Sword proberen elkaar constant te verslaan met nog betere, snellere, scherpere scheermethodes, met scheldkanonnades en rechtszaken als bijproduct. Elektronicazaken liggen vol ontharingsproducten. Procter & Gamble, het moederbedrijf van Gillette, zette in 2010 wereldwijd 7,6 miljard dollar om in scheerproducten voor mannen. De scheerproducten voor vrouwen, een derde van dat bedrag, komen daar nog bovenop. Aan de ontwikkeling van een vorig jaar met veel spektakel gelanceerd nieuw mannenmesje, de Gilette Fusion Proglide, werkten 130 mensen ruim vijf jaar. Het veel kleinere Schick-Wilkinson Sword geeft geen cijfers vrij.

Alle reclamebombardementen en beschikbare hulpstukken ten spijt; ontharen blijft een vervelende, tijdrovende, dure en lastige klus. Stoppels, huidirritaties, bulten en snijwondjes liggen op de loer.

Hoe doen we het, waarmee en van wie leren we het? Emma zucht: "Er is zoveel dat je moet weten. Ik heb het van een vriendin en van mijn moeder geleerd. Ook gewoon dingen uitgeprobeerd. Van goedkope wegwerpscheermesjes kreeg ik snijwondjes. De epilady van mijn moeder deed teveel pijn, en ik ben geen watje. Ontharingscrème gaat snel, maar stinkt. De Venus Breeze, een scheermesje met scheergel er op, was liefde op het eerste gezicht."

Waarom verwijdert ze eigenlijk haar oksel-, been, arm- en schaamhaar? "Het staat mooi en voelt hygiënisch. Ik weet heus wel dat haren zorgen voor afvoer van vuil en zweet, maar in mijn hoofd is haarloos hygiënischer."

Geldt dat ook voor jongens? "Iets minder", zegt Emma. "Oneerlijk hè? Ze mogen geen snor of baard hebben en van de rest vind ik het prettig als het kort is. Ik denk dat jongens te lui zijn om zich helemaal te ontharen."

Dat mag voor sommigen zo zijn, feit is dat steeds meer jongens en mannen borst- rug- en schaamhaar verwijderen en soms zelfs de haren op hun billen. Waar komt die trend vandaan?

"Uit Amerika, zoals veel van dit soort dingen" zegt Ursila Bihari, schoonheidsspecialist en eigenaar van twee schoonheidssalons. "Industrie en media komen ermee, celebs maken het bekend bij het grote publiek, tieners en twintigers zetten de trend en langzamerhand sijpelt het door naar de rest van de bevolking. Weinig tot geen schaamhaar is al een flinke tijd de norm voor vrouwen en steeds meer mannen vinden het leuk zich goed te verzorgen. De schaamhaartrend 'alles eraf' zie ik over een paar jaar weer verdwijnen, maar netjes getrimd zal wel blijven. Kaal beneden heeft als consequentie dat er minder lichaamsgeur blijft hangen. Veel mensen hebben liever kunstmatige geurtjes."

Een van die mannen die zich vrijwel helemaal scheren, op zijn benen na, is de donkerharige Pim Menco (19). Waarom geen benen? "Niet nodig, die tonen je mannelijkheid. Benen scheren doen alleen wielrenners. Waarom ik me verder helemaal scheer? Ik vind het verzorgd staan. En hygiënisch."

Pim is drie maanden geleden verhuisd naar de Randstad en merkt dat veel meer mannen daar ontharen. "In Limburg vonden ze het maar stads dat ik m'n schaamhaar schoor. Hoe ik het heb geleerd? Mijn vader woonde te ver weg. Ik heb het een beetje zelf uitgevogeld en van een vriend afgekeken."

Om aan de 'Randstadnorm' te voldoen is hij veel tijd kwijt. "Drie keer per week sta ik een uur onder de douche te scheren." Wat gebruikt hij voor mesjes? "Gillette Excel en Proglide, belachelijk duur, maar ik gebruik ze ook voor mijn gezicht. Ik heb goedkopere geprobeerd maar haalde me helemaal open. Als ik alles goed bijhoud, heb ik nauwelijks last van bulten, maar als ik het een tijdje laat versloffen gaat het vreselijk irriteren tot steenpuisten aan toe. Als ik me niet heb geschoren wil ik ook echt geen seks."

We apen elkaar dus niet alleen na met kleding, maar ook met scheergewoontes? "Ja", zegt seksuoloog Astrid Kremers. "Je gevoel wordt bepaald door je gedrag en je gedachten. Als je denkt dat het hip, verzorgd en netjes is om je schaamhaar en de rest te verwijderen, dan voel je je goed. Wanneer, onder invloed van media en industrie, de norm haarloos is zullen de meeste mensen daar in meegaan. We zijn sociale dieren, willen niet te veel afwijken van de norm. Daarnaast geldt (schaam)haar verwijderen als vriendelijk voor je partner."

De vraag dringt zich op of ook 45-plussers zich massaal bekeren tot haartrends als Kojak, Lolita of Hollywood (helemaal kaal), Brasil (smal streepje), Charlie Chaplin (smal horizontaal rechthoekje), Beckham (hanenkam) en Valentijn (hartje). Trouwlezeres Alice Lentjes (56) schrijft relativerend: "Oudere mensen zijn niet meer zo onzeker. Waarom meedoen met 'de norm'? Wij hebben niet voor niks beharing. Ik heb mij zelfs laten vertellen dat schaamhaar ook bedoeld is als bescherming. Waarom iets weghalen wat de natuur ons geeft? Jezelf pijnigen met stoppels en jeuk?" Een Amsterdamse fotograaf (47) twittert: "Schaamhaar is mooi, ook bij vrouwen. Ik scheer het wel in vorm, met een strakke rand."

De Amsterdamse verloskundige Caroline Kooij ziet wat schaamhaar scheren betreft grote verschillen in haar praktijk: "Illegale vrouwen hebben wel iets anders aan hun hoofd. Sommige Nederlandse vrouwen ontgaat het, omdat ze eigenlijk nooit met hun vriendinnen bloot zijn. Terwijl Surinaamse meiden die in een vrouwencultuur van tantes, zusjes, nichtjes en vriendinnen leven, elkaar alles bijbrengen en dan ook de laatste mode volgen."

Kooij ziet voordelen in de moderne ontharingstrends: "Sommige jonge meiden, zelfs zwangere, hebben echt geen idee van hun lichaam. Door die cosmetische aandacht voor hun schaamstreek worden ze zich meer bewust van dat gebied. De mode om je onderlichaam kaal te scheren komt oorspronkelijk uit de porno-industrie. Die associatie heeft niemand meer. Ik vind het ontharen ook een positief signaal van een toegenomen zelfbewustzijn van vrouwen over hun lichaam."

Van oksel tot down under
1. Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes te voorkomen.

2. Een warme douche zorgt voor een soepeler huid en wekere haartjes. Dat scheert makkelijker.

3. Verwijder eerst lange haren met een schaar of bikinitrimmer.

4. Onthaar 's avonds. Je huid kan in de nacht tot rust komen.

5. Gebruik bij nat scheren een schoon, scherp mesje. Trek met één hand de huid strak. Spoel het mesje na elke haal schoon.

6. Ontharen tegen de haarrichting in zorgt voor gladder resultaat maar ook vaak voor pukkels, ingegroeide haren of irritatie.

7. Rode huid na ontharen? Koel met koud water of natte handdoek. Gebruik geen alcoholhoudende of huidafsluitende lotion. Smeer je in met aloëvera, talkpoeder of zonnebrandcrème.

8. Na ontharen niet meteen douchen, baden, zwemmen, de zon of de sauna in. Je riskeert huidinfecties.

9. Jeuk, ontsteking of uitslag na ontharen? Ga naar je huisarts.

10. Ontharen down under: ga op je hurken boven een spiegeltje zitten. Neem de tijd.

11. Geen zin in zelf doen? Zoek een goede schoonheidsspecialist voor harsbeurt, laser- of intense pulse light-behandeling. Dat laatste kan ook thuis met de Philips Lumea, een nieuwe manier van ontharen waarbij de haarzakjes met lichtflitsen inactief worden gemaakt. Het apparaat kost wel 500 euro.

JanWillem (54) Onthaart: Gezicht. Gebruikt zelf: Wilkinson Sword Quattro+Gillette Classic scheerschuim Regular. Waarom? Vind reclames van Gillette irritant en schreeuwerig: drie, vier, vijf mesjes. Over een paar jaar acht, tien, twintig mesjes? Mooi? Onthaarde schaamstreek bij een jonger iemand. Een teken van goede verzorging. Lelijk? 50-plussers met een kaal kruis. Ietwat sneu. Test:1. Gillette Fusion Proglide 2. Gillette Fusion Proglide Power 3. Wilkinson Sword Quattro Titanium Precision. Testresultaat:1. Ik merk geen verschil in gladheid tussen vier en vijf mesjes. De vorm van de kop is platter dan bij mijn eigen mesje (WS Quattro) en de mesjes liggen in één vlak achter elkaar. Dat voegt zich wat minder naar je huid dan ik gewend ben. 2. Het motortje is geinig maar ook onzinnig. 3. Fijn mesje. De tondeuse met motortje heb ik zelf niet nodig. Wel handig voor een 'stoppel-look'. 2+3 Een scheermes met batterij vind ik overbodig en milieubelastend. Dan kun je net zo goed electrisch scheren.

Anita (53)

Onthaart: benen (+incidentele losse kinhaar) Gebruikt zelf: Braun epilady (+pincet) Waarom? Als ik het bijhoud hoeft het lekker weinig, eens per maand. Ik vind het niet zo pijnlijk en gebruik liever geen chemische troep als ontharingscrème. Al dat afval van mesjes en spuitbussen hoeft van mij ook niet. En wat een verpakkingsmateriaal. Mooi? Okselhaar. Ik weet dat niemand het mooi vindt maar ik wel. Er komt iets in me in opstand als ik het weg wil halen. Schaamhaar is ook mooi, mits een beschaafd dotje. Lelijk? Kaalgeschoren kutje. Zo'n donker plukje schaamhaar geeft juist een mooi accent aan een lichaam. Ook bij een man.

Test: Braun Silk-épil 7 Dual Epilator. Testresultaat: Erg handig apparaat. Hij kantelt zichzelf tijdens het epileren en ik hoef maar één keer over de haren heen; bij mijn eigen apparaat wel vijf keer. Mag onder de douche/in bad, maar dan verstopt mijn afvoerputje. Geweldig dat hij snoerloos is, kan ik hem buiten gebruiken, hoef ik geen haren op te vegen. Een 8.

Sara (17)

Onthaart: Benen en oksels. Gebruikt zelf: Goedkope wegwerpmesjes en scheermesje van mijn vader. De scheerzeep niet, ruikt te jongensachtig. Blij mee? Nee, krijg er rode bulten van. Waarom? Wil er zo min mogelijk geld aan uitgeven. De epilady van mijn moeder deed echt pijn. Ontharingscrème heb ik een keer gebruikt maar dat stinkt. Mooi? Als jongens er verzorgd uitzien. Beetje haar mag. Als er niks zit, denk ik dat ze superijdel zijn. Lelijk? Rughaar bij jongens.

Test 1. Gillette Venus 2. Gillette Venus Breeze 3. Gillette Venus Vibrance 4. Wilkinson Sword Quattro for Women Bikini 5. Wilkonson Sword Intuition 6. Gillette Satin care scheergel 7. Wilkinson Sword scheergel 8. Gillette bikini trimmer. Testresultaat: 1. Handig, glijdt makkelijk door de ronde vorm. 2. Supercombi van fijn mesje en scheergel in één. 3. Dat trillende motortje doet niet veel, hoeft van mij niet. 4. Megafijne combi van lekker mesje en bikinitrimmer. 5. Zeep en mesje in één, scheert super, lekker zacht en glad. Zeep gaat wel snel op. 6+7 Allebei even goed, werkt beter dan doucheschuim, mesjes worden minder bot. 8. Handig ding om je bikinihaar kort te houden. 1+2+3+4+5 Geen bultjes meer. Losse mesjes zijn wel hartstikke duur.

Robin (15)

Onthaart: Gezicht. Gebruikt zelf: Wilkinson Sword Quattro. Waarom? Van mijn vader gekregen. Blij mee? Ja hoor. Een 7 ¿. Mooi? Geen schaamhaar bij meisjes. Lelijk? Okselhaar bij leraren.

Wie-gebruikt-wat-gezinstest
Test 1. Gilette Fusion Proglide 2. Gilette Fusion Proglide Power 3. Wilkinson Sword Quattro Titanium Precision. Testresultaat: 1. Chill. Een 9. 2. Hartstikke geinig ding, lekker met dat trillende motortje. 8 ¿. 3. Ook een 9, handig en glijdt lekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden