Haar laatste dag op de middelbare

Ze is vertrokken voor haar laatste eindexamen. Engels. Vmbo-tl. In aanmerking genomen dat ze vorig jaar voor dit examen zakte, mogen we nu voorzichtig positief zijn over de uitkomst en dus zou deze middag weleens haar allerlaatste middelbareschoolmiddag kunnen zijn.

Naast me ligt een losbladige map. Op het voorblad staat het woord ‘Samenvattingen’ geschreven en daaronder ­afkortingen in bijpassende markerkleuren. WIS - geel, GS - groen, NAT - roze, BIO - blauw. De kleuren komen overeen met de strookjes tape die als tabbladen dienen.

Een poging al die abstractie te bevatten

Ik bekijk het mooie, regelmatige handschrift, licht achteroverhellend, letters losstaand, de kernwoorden in een afwijkende kleur. Ik zie de organisatie, de structuur, de geschreven poging al die abstractie te bevatten, al die zaken die nooit deel uitmaakten van ook maar enige huiselijke of vriendschappelijke conversatie.

Leerwerk. Hersentraining.

‘Fotosynthese vindt plaats in alle groene plantdelen die in het licht staan. Er zijn twee stoffen nodig voor fotosynthese: koolstofdioxiode en water → deze stoffen worden bij fotosynthese verbruikt. Deze stoffen ontstaan er bij fs: glucose en zuurstof.’ (Uit: BIO)

Het liefst kijkt ze de hele dag naar Ross, Rachel, Joey, Phoebe, Monica en Chandler in ‘Friends’ of naar ‘RuPaul’s Drag Race’, met grote liefde en compassie voor alle protagonisten.

‘In 1848 schreef de liberaal Thorbecke een nieuwe grondwet. De regering werd afhankelijk van de tweede kamer. Rond 1825 ontstonden politieke stromingen. Een van de belangrijkste was het liberalisme → dat komt door het latijnse woord voor vrijheid: libertas. De liberalen wilden vrijheid.’ (uit: GS)

Sigarettenlucht

Te jong voor de kroeg besteedt ze bij voorkeur de avonden met scooterende vrienden en vriendinnen op hangplekken in parken of plantsoenen. Soms als ze thuiskomt, spuit ze bij de voordeur nog wat deo over zich heen, om de sigarettenlucht te maskeren.

‘Resultante berekenen als twee krachten in tegenovergestelde richting werken → Fr=F1-F2.’ (Uit: NAT)

Ze kent razendsnelle teksten van talloze rapnummers uit haar hoofd. Haar muzieksmaak is veelzijdig. Ze gaat nooit de deur uit zonder een oortje.

‘6m/s = 21,6 km/h

9,8m/s = 35,3 km/h

45km/h = 12,5m/s’ (Uit: WIS)

Gezondheidstips

Daar, bij wiskunde, vond ik nog gezondheidstips voor het eindexamen.

‘Altijd goed ontbijten → bananen voor bij de examens. Water drinken! Proberen 9 uur slaap te pakken. Een ritueeltje creëren: bijvoorbeeld een kopje thee drinken.’

Het einde van de middelbare school.

In de samenvattingen vond ik nog een idee van haar en haar vriend Basten.

‘In plaats van koeienmelk in de kaas moedermelk. En dan laat je voor een kaas van bijv Kim Kardashian 20.000 euro betalen.’

Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ze klaar is voor het grote werk. 

Meer Klein verslag

Een dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om ons heen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden