Haar blote borsten gingen het hele dorp door

Sexting | Een op de vijftien pubers heeft weleens een pikante foto van zichzelf verstuurd. Vandaag is het Safer Internet Day.

Op een feestje kwam een buurmeisje van Sarah (15) uit Oud-Beijerland een leuke jongen tegen. Ze raakten aan de praat, en na een paar glazen prik voegde ze hem toe op Snapchat. Via de populaire foto-app zonden ze elkaar sindsdien berichten. Of ze misschien een foto van zichzelf wilde sturen? Een beetje sexy graag, als dat mocht. In ondergoed, met haar hemdje tot boven haar borsten getrokken, schoot het buurmeisje een selfie. Ze versierde de foto met een paar gele strepen, en drukte op 'verzenden'.


Bijna een kwart van de jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar heeft weleens een pikante foto van een online vriend op zijn beeldscherm zien verschijnen. Eén op de vijftien pubers, onder wie iets meer meisjes dan jongens, geeft toe zelf een naaktfoto of kiekje in ondergoed naar iemand anders te hebben gestuurd.


Vandaag is het Safer Internet Day, en in het kader van deze jaarlijks terugkerende dag om veilig internetgebruik te stimuleren, zijn twee online onderzoeken gedaan.


Annemarie van Oosten, die aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde op de sexy selfies die jongeren elkaar op sociale media sturen, analyseerde het erotisch fotoverkeer onder ruim twaalfhonderd jongeren. Ook het Safer Internet Centre Nederland onderzocht het seksuele online gedrag van (duizend) twaalf tot zeventienjarigen, en stelde vragen aan hun ouders.


Sexting, wordt het maken en sturen van seksueel getinte foto's middels sociale media genoemd. Het gebeurt via Facebook, Whatsapp, maar vooral met Snapchat, zo blijkt uit beide onderzoeken. "Snapchat is bij ons hét medium", legt Sarah uit. "En omdat jij de door mij gestuurde foto's daar maar maximaal tien seconden te zien krijgt, en de afbeeldingen bovendien niet worden opgeslagen, is dat de beste manier om naaktfoto's te sturen."

Snapchat

Maar veilig is Snapchat allerminst. Ontvangers kunnen een screenshot maken van de naaktfoto. Daar krijgt de zender wel een melding van, maar hij of zij kan er evengoed niks tegen doen. Of, zoals in het geval van het buurmeisje van Sarah, kan er met een ander apparaat een foto worden gemaakt van de naaktselfie.


Tot haar eigen schaamte gingen de blote borsten van het buurmeisje het hele dorp door, van de school tot de hockeyclub. "De jongen verspreidde de foto via de groepsapp van zijn team, en dat clubje stuurde hem weer door naar hun vrienden. Hij was de koning, en zij werd gezien als een dommerik, als een sletje. Eigenlijk de omgekeerde wereld natuurlijk."


Een ontwikkeling van deze tijd, noemt Marjolijn Bonthuis van het publiek-private 'platform voor de informatiesamenleving' ECP sexting. "Voor ouders die denken dat het een ver-van-hun-bedshow is: het gebeurt. Snapchat is een soort vluchtig, gek dagboek: ook voor bloterige foto's. Dat is ook normaal, het kan gezond experimenteergedrag zijn waarmee een puber zijn seksualiteit onderzoekt."


Problematisch wordt het pas wanneer zo'n sexy foto zonder toestemming wordt verspreid. "En dat is schering en inslag, vooral bij zestien- en zeventienjarigen", zegt Bonthuis, die betrokken was bij het onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. "Heel naar eigenlijk, maar het heeft ook een voordeel: je weet dat jouw foto binnen een paar weken in de vergetelheid raakt, dan is er weer iemand anders de klos."


Reageer niet te krampachtig op sexting, raadt ze ouders aan. "Vaders en moeders spelen een hele grote rol in de manier waarop jongeren met online risico's omgaan."


Hoe meer er gepraat wordt, hoe beter. "Ook wanneer er een naaktfoto van je kind rouleert. Adem in, adem uit, en probeer zonder oordeel een luisterend oor te bieden."


Omdat het onderwerp gevoelig ligt, wil Sarah alleen met haar voornaam in de krant. Haar achternaam is bekend bij de hoofdredactie.

jongeren beter op de hoogte van gevaren

Wat adviseert Marjolijn Bonthuis, medeorganisator van de Safer Internet Day, haar eigen kind aangaande sexting? "Denk na voordat je een sexy foto stuurt. Gelukkig zijn jongeren zich steeds beter bewust van de gevaren van sexting: ruim zestig procent weet zeker dat zulke foto's verspreid worden, tegenover tien procent vorig jaar. Tip twee: als je dan toch een naaktselfie maakt, zorg dan dat je onherkenbaar bent. Hak je hoofd van de foto, of blur de boel. Dan kan je altijd zeggen dat je die tieten ergens anders vandaan hebt gehaald. En als het escaleert en de foto toch rondgaat: wees weerbaar. Blijf lachen en houd je schouders recht, het waait wel over."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden