Haan voedt speculaties over naderende breuk

TILBURG - In de week van de waarheid, ziet Arie Haan er niet al te strijdbaar meer uit. Na de nieuwe nederlaag (2-0) bij Willem II - gelet op het krachtsverschil had het verlies dubbel zo zwaar kunnen uitvallen - wekte de geplaagde coach de indruk geen oplossing meer te zien voor de talloze problemen die zijn vast zittende ploeg beheersen.

De supporters riepen vorige week tijdens de hopeloze vertoning tegen MVV al om het hoofd van de trainer, die nooit populair is geweest in de Kuip. Gisteren deden de felste getrouwen het nog eens dunnetjes over. Op het oog gelaten liet Haan alle spreekkoren en verwensingen over zich heen komen. Even gelaten was trouwens zijn coaching, die voor de zoveelste keer dit seizoen in een zwaar behoudend concept voorzag en die ook al voor de zoveelste keer geen plaats bood aan publiekslieveling Igor Korneev. Na zijn doelpunten tegen MVV hoefde reserve Korneev zich in Tilburg zefs niet warm te lopen. Niet bij 0-0, niet bij 1-0, niet bij 2-0. De coach die op zo'n manier coacht, roept bepaald het onheil over zich zelf af. En dat in de week, waarin ook nog de uitwedstrijd voor de Champions League tegen Manchester United en de Arena-kraker tegen Ajax gespeeld moeten worden. Alex Ferguson, de manager van Manchester United, keek in Tilburg alvast op van de opponent voor woensdag.

Arie Haan praatte gistermiddag na de nederlaag ruim een half uur op de gebruikelijke persconferentie. Het gespreksonderwerp was nauwelijks de juist gespeelde wedstrijd. De Groninger voedde voortdurend de speculaties over een naderende breuk met Feyenoord. Twee jaar nadat hij het van de weggestuurde en in de Kuip wel razendpopulaire Wim van Hanegem overnam, zit de grotendeels door Haan samengestelde selectie op een dood spoor, en de verantwoordelijke coach vroeg zich in het openbaar af of met de hiermee gepaard gaande spanningen nog wel te leven is. In dat kader had hij het over 'filosofische gedachten' die hem en zijn gezin bezig houden. “Ik vind dat je kinderen wel op een gewone manier naar school moeten kunnen. Als je ouder wordt, wordt je huid dunner. Ik wil op een normale manier kunnen leven. Soms vraag ik mezelf af of het dit allemaal wel waard is.”

Op de vraag of de negatieve ontwikkelingen rond het Feyenoord van nu wellicht een onomkeerbaar karakter hebben, dacht Haan na, waarna hij antwoordde: “Dat zou wel eens kunnen.” Meteen hierna werd de hamvraag gesteld of zijn aanblijven dan nog wel in het belang van Feyenoord is en of hij overweegt terug te treden. Hier zei Haan het volgende op: “Die vraag is zo direct, die kan en wil ik nu niet zo direct beantwoorden.”

Het was, hoe dan ook, geen vuur, vertrouwen en hoop op verbetering uitstralende trainer meer, die daar in Tilburg aan zijn nabetrachting bezig was. Er zat wel een coach, die de oorzaken voor het steeds slechter wordende spel van Feyenoord niet in eerste instantie bij zich zelf of bij de andere direct-betrokkenen zoekt. Haan hekelt de druk die het legioen uitoefent, maar Haan legt de schuld voor de spanningen ('het wordt steeds hectischer, er gebeurt steeds meer en in een steeds sneller tempo') vooral bij de media. “De pers is medeschuldig”, zo stelde hij zelfs vast. Om die veronderstelde mede-schuld te ventileren gebruikt de Krant van Feyenoord tegenwoordig grof geschut. Ongegeneerd laten journalisten zich gebruiken om in dat blad collega's voor schut te zetten. Dat overkwam in het laatste nummer zelfs de respectabele journalist Dick van den Polder. In de Rijnmond is deze veteraan een journalistiek monument, maar Arie Haan liet in een 'column' weinig heel van deze kritisch gestemde geest, die bepaald niet ten onrechte van mening is dat het Feyenoord van Haan er vaak niet uit ziet. In het nieuwe nummer van de deze week verschijnende huiskrant van Feyenoord, schijnen vooral Radio Rijnmond en naar verluidt ook deze krant het te moeten ontgelden. Met Radio Rijnmond praat Arie Haan niet meer, zoals de top van Feyenoord trouwens ook een gespannen relatie heeft met het voor Rotterdam nogal belangrijke Algemeen Dagblad.

De kansloze nederlaag bij Willem II - dat niet eens zo goed hoefde te spelen als twee weken geleden in de verloren wedstrijd tegen Ajax - had dus veel weg van Haans zwanenzang. In het veld ging er negentig minuten lang van alles mis. Hierbij was het een aanfluiting dat Igor Korneev opnieuw niet mee mocht doen. In zijn plaats werkte de nijvere Ier David Connolly dat het een aard had, maar kwalitatief kan hij niet in de schaduw staan van de Rus. Dat kan Juan Ricardo Cruz evenmin, maar de werkelijk niets voor Feyenoord presterende Argentijn stond er gewoon weer van de eerste tot de laatste minuut in. Het tragische voor dit uitzichtloze Feyenoord is dat ook topspelers in spé als Jean-Paul van Gastel, Kees van Wonderen en Giovanni van Bronckhorst worden meegezogen in de neerwaartse spiraal. Als Van Gastel in de schaduw speelt van Tomas Galasek in plaats van andersom, als Van Bronckhorst de lange Huub Loeffen niet de baas is en als Van Wonderen de mindere is van Arno Arts, dan kan Feyenoord niet meer winnen. En zeker niet wanneer achterin ook nog eens fout op fout wordt gestapeld door Ulrich van Gobbel, Bernard Schuiteman, Fernando Picun en George Boateng.

Arie Haan beweert altijd bij hoog en bij laag dat in het hedendaagse topvoetbal een systeem met een brede driemansvoorhoede onmogelijk is. Ajax bewijst week in, week uit het tegendeel en ook Willem II liet gisteren zien dat de echte flankspelers juist de doorslag kunnen geven. Linksbuiten Joonas Kolkka was een lust voor het oog, spits Jattoo Ceesay was zeer dreigend en zo ook de rechtsbuitens Marco Heering (voor rust) en Ousmane Sanou in de tweede helft. Goed gesteund door prima voetballers als Bert Konterman, Galasek en Arts speelden zij het spel, zoals het legioen in Rotterdam dat ook verdient, maar helaas niet krijgt.

Feyenoord ging overigens pas vrij laat in de wedstrijd onderuit. Eerst was het de anti-kopper Galasek die met het hoofd na een opzetje van Arts toesloeg, in de slotfase volgde nummer twee van Sanou na de voorbereiding van Ceesay. Er waren in het begin opgelegde, doch gemiste kansen van Kolkka, de ijzersterke kopper Hyypia, nogmaals Kolkka, Heering en Ceesay aan vooraf gegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden