Haalt I.S.C.H.A. 1994?

Waarop is toch de gedachte gebaseerd, dat Ischa Meijer bij RTL5 de gewaande massa van de Nederlandse intelligentsia zou gaan trekken? Ik heb nooit groot bezwaar gehad tegen zijn wijze van ondervragen. Je moet alleen zorgen niet bij hem aan tafel te zitten en zeker niet als hij zich in vorm voelt.

Van de week bij voorbeeld nog eens vreselijk medelijden gekregen met een actrice, wier naam mij onbekend was en daar is geen verandering in gekomen. Meijer proefde vanaf de eerste seconde bloed, want gevraagd naar het waarom van haar solovoorstelling, vluchtte zij in hol maar modieus klinkend gepraat. Dan wil Meijer wel even doorvragen en blijft er van zo iemand voornamelijk iets meelijwekkends over.

Koos van Zomeren bleef in zijn optreden bij I.S.C.H.A. op zijn hoede en zo voorzichtig, dat hij nooit mee ging in het vragentempo van Meijer, zodat ook elk vuurwerk achterwege bleef. Maar liever dat, dan van dat ons kent ons gedoe als met Elsje de Wijn, en dat is maar 'n voorbeeld.

Waarom zou Meijer nu plotseling meer dan het kijkcijfer 1 gaan scoren? Hij heeft nooit hogere cijfers gehaald. In de tijd dat hij voor het Hum. Verbond zich vertoonde op een tijdstip, waarop er elders werkelijk niets pruimbaars werd vertoond, kreeg hij niet eens alle humanisten aan het scherm. Je mag hopen dat op een kwaad moment 'het circuit' zich over hem ontfermt, zoals RTL 5 nadrukkelijk hoopt, maar dan heb je geen flauw benul van wat 'het circuit' aan kijkers voorstelt.

Nu geloof ik ook wel dat ze daar geen flauw benul van hebben bij RTL 5. Zoals ze er ook geen idee van hebben waar min of meer intelligente kijkers op zeker moment van de dag op zitten te wachten, als een alternatief voor al die ogenkauwgom, die op twintig andere beschikbare netten wordt vertoond. De tamelijk zielige afgang van de openingsavond was wat dat betreft alleszeggend. Je kunt wel over een stamp poen beschikken, maar daar gaat je IQ niet van omhoog.

Leg dat maar eens uit aan een door vele oorzaken, behalve door die van bediening van een min of meer intelligent publiek, omhoog gevallen figuur als Bert van der Veer, die bij RTL 5 aan de touwtjes trekt. Geen beginnen aan. Een soort keuze kun je hem overlaten: tweedehands films en fast food voor luitjes met afgestorven smaakpapillen. En dan nog. Afgelopen maandag slaagde RTL 5 erin om op prime time gedurig het kijkcijfer 0 (nul) te scoren.

'TeVePuRe' van Jan Lenferink bleek met een kijkcijfer waar Feike te Velde van de EO z'n neus nog voor optrekt topscorer van de avond. De hoop van Van der Veer is gevestigd op het gerucht, dat zich langzaam verspreid, dat je voor hoogstaand vertier op de late avond bij RTL 5 moet zijn. Alleen, hoe vertel je het zelfs je beste vrienden, dat je hebt zitten kijken naar Jan Lenferinks hele late poging om net zo goed te worden als Viola Holt en de '5 Uur Show'? Ischa Meijer durf ik met goed fatsoen nog wel te bekennen, maar Lenferink, dat is een geval van pathologische zelfoverschatting.

Nee, dan hun serie 'Tropical Heat', die tussen 5 en 6 uur wordt uitgezonden. Dat is werkelijk de moeite waard en ik kan me helemaal voorstellen dat Bert van der Veer daar diep van onder de indruk is geraakt. Deze reeks drijft op de spannende verwachting, die elke kijker binnen vijf minuten in zijn greep moet krijgen: hoe laat beginnen de blote borsten? Die beginnen dus niet, want dat mag helemaal niet. Maar zodra er een vrouwspersoon in beeld komt, dan is onmiddellijk duidelijk dat zij niet vanwege de voortgang van het verhaal is afgehuurd. Zij is er vanwege haar prammen, haar joekels, haar bos hout voor de deur.

Het verhaal zelf is te onbenullig om te vertellen. Maar zoiets zie je dan weer wel bij RTL 5 en dat scoort voor dat station heel behoorlijk. Evenals 'Paradise Beach', dat over Australische prammen, joekels en bossen hout gaat. Als je dan doorzapt naar 'Goede Tijden, Slechte Tijden', dan is dat drama, diep doorleefd, goed gespeeld, intelligent bedacht drama van de eerste orde, met alleen een schrijnend gebrek aan lekkere wijven.

Zal Ischa Meijer het nieuwe jaar halen op RTL 5? Het gedoe van Lenferink is geen punt, dat vindt Van der Veer een intelligent gemaakt programma, dat voortdurend appelleert aan zijn hoge normen. Maar Meijer? Onder Joop van den Ende? Wanneer denkt u dat Ischa Meijer om te beginnen iets met Willeke Alberti moet? Want die is al zo oud, dat Joop d'r als breekijzer kan gebruiken. Zal hij haar afmaken of laten passeren? Als zij ongeschonden passeert, haalt Meijer 1994 bij RTL 5. Dan kan ik ook in alle rust naar Nova kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden